Ernsts goda julbröd
Ernsts goda julbröd
12 ingredienser
Ernsts recept på ett strålande enkelt, gott och fint julbröd som inte behöver jäsa och håller länge.
Tips: Kanonbra gå-bort-present. Slå in brödet i en ny fin kökshandduk så har du en lysande julklapp.
Ernsts julbröd passar utmärkt till en stark ost, eller varför inte med en skiva julskinka?
Ingredienser
- 7 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 2 tsk salt
- 2 tsk bikarbonat
- 2 dl mörk sirap
- 1 l yoghurt
- 2 dl russin
- 2 dl hasselnötter
- 3 dl torkade aprikoser strimlade
- smör, till formarna
- 2 dl solroskärnor (eller pumpafrön)
Gör så här
- Rör ihop alla mjölsorterna, salt och bikarbonaten i en rostfri bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser.
- Smörj två avlånga brödformar och ”bröa dem” med solrosfrön eller pumpakärnor.
- Skrapa ner den kladdiga degen i formarna, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö över lite extra solros- och/eller pumpafrön.
- Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.