Enkel ostpaj med gräslök

koket.se
Enkel ostpaj med gräslök
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Enkel ostpaj med gräslök

11 ingredienser

1 h

En lättlagad och krämig ostpaj att servera som middag ihop med en god sallad eller att bjuda på en buffé. Tips! Riv och frys in kantbitarna på frukostosten, när du har gjort det några gånger blir det perfekt att använda i en paj som denna.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten, iskallt

Fyllning

  • 250 g vällagrad ost
  • 1 kruka gräslök
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • grönsallad

Gör så här

  1. Mixa smör och mjöl till en smulig pajdeg. Häll i vatten och mixa kort så att degen går ihop lite.
  2. Häll ut degen på bänken och knåda snabbt ihop till en boll. Lägg i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Kavla ut degen på mjölat underlag. Lägg pajdegen i formen och låt den gå upp hela vägen längs med kanten. Nagga pajskalet med en gaffel.
  5. Förgrädda pajskalet ca 10-12 minuter.
  6. Riv osten och finhacka gräslöken.
  7. Vispa ihop äggulor, ägg och grädde. Vänd i ost och nästan alla gräslök (spara lite till garnering). Salta och peppra.
  8. Äggvitan som blir över kan sparas och bli till maränger. Använd en fjärdedel av äggvitan till att pensla det nygräddade pajskalet så att du får en tät och krispig paj.
  9. Ta ut pajdegen ur ugnen och lägg i fyllningen. Grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt svalna i minst 10 minuter.
  10. Garnera pajen med gräslök och servera gärna med god grönsallad till.