Enkel kycklingkebab

enkel kycklingkebab
Foto: Lennart Weibull
Mathias Dahlgren
Mathias Dahlgren

Enkel kycklingkebab

18 ingredienser

45 min

Mattias Dahlgrens variant på kycklingkebab är ett måste i sommar. Enkelt, gott och perfekt att njuta av utomhus. Du måste testa!

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 1 kg kycklinglår (urbenade med skin)
  • 10 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 4 pitabröd (tunna)
  • 2 limefrukter
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Sallad

  • 3 tomater
  • 1 isbergssallad
  • 1 silverlök
  • 1 röd chilifrukt (spansk peppar)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Harissayoghurt

  • 4 dl turkisk yoghurt (10 %)
  • 3 msk harissa (på tub)
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klipp kycklingen i mindre bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Olja in botten på en ugnsform. Lägg kyckling och vitlök i formen, salta och peppra.
  3. Blanda runt och ugnsstek tills kycklingen är gyllene och frasig, i cirka 30 minuter. Rör om några gånger under tiden.
  4. Skär bröden i fyra tårtbitar vardera. Lägg dem i en form och häll den nystekta kycklingen och stekskyn med vitlöksklyftorna över. Låt svalna lite.
  5. Blanda yoghurt och harissa i en liten skål, smaka av med salt och peppar.
  6. Skär tomat och sallad i grova bitar och lägg i en skål. Skala och skiva löken tunt och skär även chilin tunt. Lägg i skålen och häll på lite olivolja, krydda med salt och peppar och blanda hastigt runt.
  7. Toppa salladen med harissayoghurten. Pressa lime över kycklingen och toppa med flingsalt. Ställ fram på bordet och njut i goda kamraters lag.