Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter

Foto: Emil Öberg
Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter
11 ingredienser
Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter. En måltid rätt i säsong.
Mixar du din soppa i en blender, tänk på att låta den svalna något och att inte hälla i för mycket på en gång, mixa hellre i flera omgångar. Mixar du varm vätska bildas det ett tryck i kannan och locket kan flyga av.
Ingredienser
- 750 g rödbetor (helst lokalt odlade)
- 2 rödlökar
- 4 klyftor vitlök
- 3 msk olivolja
- 2 dl grönsaksbuljong
- 4 dl kycklingbuljong
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Till servering
- 2 dl crème fraîche
- 1 dl chèvreost
- 2 svartrötter, stora
Gör så här
Rödbetsoppan
- Halvera och lägg de oskalade rödbetorna och rödlöken i en ungsfast form eller i en plåt.
- Lägg i vitlöksklyftorna hela.
- Ringla gott med olivolja, ett par nypor salt och peppar, så in i ugnen på 180 grader cirka 45 minuter.
- Låt rödbetorna svalna lite innan du skalar dem,
- Rödlöken kan man bara precis ta av det yttersta skinnet.
- Vitlöken pressar man ut ur sitt skal.
- Mixa allt detta med buljongerna plus lite extra vatten för att få rätt konsistens.
Chèvrecreme
- Vispa crème fraiche och getosten till en len fast creme, smaksätt med salt och peppa efter smak.
Friterad svartrot
- Tvätta och skala svartroten, använd sedan en potatis skalare till att göra långa strimlor som sedan friteras.
Vid servering
- Häll upp den varma soppan i en djup tallrik, ägga eller kula lite av cèvrecremen och placera den mitt i.
- Lägg sedan lite av den friterade svart roten på ägget och så var soppan klar att servera.