Egyptisk koshary

POPULÄRT
koket.se
Egyptisk koshary
Foto: Tv4
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Egyptisk koshary

15 ingredienser

45 min

Street food från Egypten - ris, potatisgnocchi, kikärter och linser kokas ihop och blandas med färsk spenat för att sen serveras med en het tomatsås och karamelliserad lök.

Se Nidal Kersh laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 2 dl svart ris
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 dl puylinser, torkade
  • 200 g färsk potatisgnocchi
  • 1 förp kikärtor
  • 1 förp babyspenat [65 g]
  • olivolja

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 msk vinäger
  • 1 förp krossade tomater
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 2 krm chiliflakes
  • salt

Gör så här

Tomatsås

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivolja. Tillsätt vinäger och krossade tomater när löken mjuknat. Krydda med chiliflakes och salt. Låt tomatsåsen puttra medan du fortsätter med resten.
  2. Skala och strimla löken. Fräs den på låg värme under lång tid i olivolja. Löken ska bli lite karamelliserad.
  3. Koka upp rikligt med vatten i en gryta med lock. Tillsätt ris, salt och spiskummin. När ca 20 minuter återstår på riset, tillsätt puylinserna. När det är 10 minuter kvar på dem och riset, vänd ner avrunna kikärter. När 5 minuter återstår, tillsätt gnocchin.
  4. Vänd runt och blanda sedan allt med färsk spenat. Toppa rätten med tomatsås och den karamelliserade löken.