Lakritsmacarons med smörkräm
Lakritsmacarons med smörkräm
10 ingredienser
Macarons med lakritssmak och smörkrämsfyllning. Välj själv om du vill använda lakritspulver eller saltlakritspulver.
I vissa recept handlar det om små marginaler mellan att lyckas eller misslyckas. Här har jag därför i första hand angivit huvudingredienserna i viktmått, eftersom det ger en mer precis bakning.
Förvaras dina macarons i en lufttät burk i kylen, så håller de i minst några dagar. De går även bra att frysa in i lufttäta burkar.
Ingredienser
Macaron
- 55 g äggvita, rumsvarm [ca 1,5]
- 50 g mandelmjöl (alternativt skållad, skalad och mald mandel) [1,5 rågad dl]
- 100 g florsocker [1,5 rågad dl]
- 2 msk strösocker
- 1 tsk lakritspulver (eller saltlakritspulver)
- svart hushållsfärg
Smörkrämsfyllning
- 100 g smör, rumstempererat
- 0,5 dl florsocker
- 2 tsk lakritspulver (eller saltlakritspulver)
- 1 äggula
Gör så här
- Lägg äggvitorna i en skål, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
- Kör mandelmjöl och florsocker hastigt i en mixer till ett fint pulver. Men kör inte för länge, för då tränger mandeloljan ut och blandningen blir kladdig.
- Vispa äggvitan med elvisp i en ren och torr skål tills den börjar bli skummig. Tillsätt då 1 matsked i taget av sockret under fortsatt vispning. Fortsätt sedan att vispa tills marängen har blivit fast och blank.
- Vänd försiktigt ner mandelmjöl, lakritspulver och hushållsfärg. Blanda ihop med slickepotten.
- Fyll en engångsspritspåse med smeten och spritsa med rundtyll ut rundlar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåts papper. De kommer att bli större i ugnen så se till att det finns plats mellan kakorna .
- Låt dem stå och vila på plåten i 1 timme.
- Sätt ugnen på 150 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12 –14 minuter. Håll koll de sista minuterna så att de inte blir för hårt gräddade. Flytta ner plåten om det behövs. Putta lite på en kaka – om den släpper från pappret så är de färdiga.
- Ta ut plåten och låt kakorna svalna helt.
Smörkräm
- Vispa upp smöret till fyllningen och tillsätt florsocker samt lakritspulver.
- Tillsätt äggulan under fortsatt vispning.
- Lägg smörkrämen i en engångsspritspåse, spritsa ut lite fyllning på hälften av kakorna och sätt sedan ihop dem två och två till macarons.