asiatisk nudelsallad catarina könig

Dryck till asiatisk mat

Det är inte helt lätt att välja rätt dryck till het chili, fyllig curry, vass wasabi eller den kryddiga ingefäran. Sommelier Maya Samuelsson berättar mer och ger sina bästa dryckestips till 5 klassiska asiatiska rätter.


Intresset för asiatisk mat ökar. Vad är det utmaningen med att hitta passande drycker?

  • Nu är ju asiatisk mat enormt brett men om vi lite klumpigt slår ihop detta till en kategori av mat så finns det framför allt två saker som kan ställa till det när vi ska kombinera detta med dryck. Det är hetta, i form av chili, ingefära eller exempelvis wasabi och det är sötma. Båda dessa smaker är vanligt i det asiatiska köket. Hetta kan krocka med strävhet i röda viner så oftast är det säkrare att gå på vitt vin till väldigt stark mat. Du ska även gärna välja en dryck med en svag sötma, det möter upp den staka maten på ett härligt sätt. Sötma i mat gör att sötman i drycken dämpas och den upplevs lätt sur. Här ska man därför också gärna ha ett vin med lite sötma då ett helt torrt vin blir alldeles för syrlig och ofta lite bittert. Så kort sagt, gärna ett vitt vin med svag sötma.


Vi är ju väldigt fixerade att det ska vara just vin till maten, hur ser dryckeskulturen ut i exempelvis Japan, Thailand och Indien?

  • Inget av länderna har en långvarig vintradition på det sätt vi har i Europa även om vi idag hittar vinodlingar i alla länderna, dock framförallt för inhemsk konsumtion. I Japan har vi den erkända risbryggden Sake, som även börjar bli poppis i Sverige nu. I Thailand dricker man traditionellt öl, sprit, eller te och läget i Indien är snarlikt. En spännande reflektion att inte glömma bort är att när vi turistar i exempelvis Thailand kan ölen vara näst intill gratis medan vinet är dyrare än i Sverige. Detta beror på de stora exportkostnaderna och skatten och bidrar såklart till att vindrickandet inte växer lika snabbt.


Om det serveras sushi, vad skulle du föreslå för drycker här?

Testa Sake eller en fino sherry! Till exempel! Manzanilla San León. Nr 8398, 99 kr. 


En asiatisk nudelsallad med koriander, ingefära och soja.?

Riesling med svag sötma. Schiefer, Riesling Feinherb. Nr 7953, 199 kr (ordervara)


En indisk palak paneer?

Alkoholfri kallpressad blåbärsdryck. Rålund alkoholfri, kallpressad 100% Blåbär. Nr 19039, 72 kr. 

Bonustips från redaktionen


En klassisk kycklinggryta med curry?

Äppelcider i halvtorr stil. Cocky Crane, Crispy Apple, Nr 18026, 69 kr.