Dryck till asiatisk mat
- Nu är ju asiatisk mat enormt brett men om vi lite klumpigt slår ihop detta till en kategori av mat så finns det framför allt två saker som kan ställa till det när vi ska kombinera detta med dryck. Det är hetta, i form av chili, ingefära eller exempelvis wasabi och det är sötma. Båda dessa smaker är vanligt i det asiatiska köket. Hetta kan krocka med strävhet i röda viner så oftast är det säkrare att gå på vitt vin till väldigt stark mat. Du ska även gärna välja en dryck med en svag sötma, det möter upp den staka maten på ett härligt sätt. Sötma i mat gör att sötman i drycken dämpas och den upplevs lätt sur. Här ska man därför också gärna ha ett vin med lite sötma då ett helt torrt vin blir alldeles för syrlig och ofta lite bittert. Så kort sagt, gärna ett vitt vin med svag sötma.
- Inget av länderna har en långvarig vintradition på det sätt vi har i Europa även om vi idag hittar vinodlingar i alla länderna, dock framförallt för inhemsk konsumtion. I Japan har vi den erkända risbryggden Sake, som även börjar bli poppis i Sverige nu. I Thailand dricker man traditionellt öl, sprit, eller te och läget i Indien är snarlikt. En spännande reflektion att inte glömma bort är att när vi turistar i exempelvis Thailand kan ölen vara näst intill gratis medan vinet är dyrare än i Sverige. Detta beror på de stora exportkostnaderna och skatten och bidrar såklart till att vindrickandet inte växer lika snabbt.
Testa Sake eller en fino sherry! Till exempel! Manzanilla San León. Nr 8398, 99 kr.
Riesling med svag sötma. Schiefer, Riesling Feinherb. Nr 7953, 159 kr (ordervara)
Alkoholfri kallpressad blåbärsdryck. Rålund alkoholfri, kallpressad 100% Blåbär. Nr 19039, 72 kr.
Päroncider i halvtorr stil. Poiré Authentique. Nr 92386, 110 kr.