Ryska blinis
Ryska blinis
23 ingredienser
1h 40 min
Rysk förrätt bestånde av med smetana och löjrom samt borstj. Ryska fylliga smaker samsas i en förrätt. /Dominika Peczynski
**Vintips från Dominika
**77119 Jean-Louis Rose Brut
Dominika bjöd även på
Glass med vodkamarinerade skogsbär
Kolla in alla recept på
Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 25 g jäst
- 5 dl mjölk
- 2 dl bovetemjöl
- 2 dl vetemjöl
- 2 äggulor
- 0,5 tsk salt
- 3 msk gräddfil
- 2 äggvitor
- smör, till stekning
- 200 g löjrom
- 1 rödlök, hackad
- Smetana eller crème fraiche
- 500 g rödbetor, råa
- 2-3 gula lökar
- 1-2 morötter
- 250 g vitkål
- 2-3 msk smör
- 1,5 l buljong, grönsaks- eller kött
- svartpeppar
- 1-2 lagerblad
- Vinäger (efter smak)
- salt
- Smetana eller crème fracihe till servering
Gör så här
Blinier
- Smula ner jästen i en skål.
- Värm mjölken fingervarm (37 grader).
- Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst.
- Rör ner båda mjölsorterna, äggula, resten av mjölken och saltet.
- Rör smeten tills den är helt slät.
- Täck över skålen med en kökshandduk och låt smeten jäsa i cirka 1 timme i rumstemperatur.
- Blanda i gräddfilen.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
- Värm upp en plättlagg och lägg i smöret.
- Klicka i smeten, ca 1.5 msk till varje blinie.
- Vänd och stek på andra sidan när de har jäst upp och stelnat på ovansidan.
- Klicka på smetana, hackad rödlök och en klick löjrom.
Borstj
- Skala och skär alla grönsakerna fint, spara en av rödbetorna.
- Fräs de strimlade grönsakerna i smöret i en rymlig gryta - låt dem inte få färg.
- Tillsätt buljongen och kryddorna.
- Koka under lock på svag värme i cirka en halvtimme.
- Strax innan soppan är klar tillsätter du den sista rödbetan finriven, detta ger en fin färg till soppan.
- Servera med smetana eller crème fraiche.