Plov - mustig georgisk köttgryta

Plov - mustig georgisk köttgryta
Foto: TV4
Dominika Peczynskii
Dominika Peczynskii

Plov - mustig georgisk köttgryta

Av: Dominika Peczynski

Från: Klockan nio hos stjärnorna

12 ingredienser

Dominika Peczynskis härliga lammgryta med frukt och rostad mandel.

Dominika bjöd även på
Ryska blinis
Glass med vodkamarinerade skogsbär

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 25 g sötmandel, skivade
  • 4 msk solrosolja
  • 600 g lammstek, tärnad
  • 2 morötter, rivna
  • 40 g aprikos, tunt skivad och torkad
  • 2 gula lökar, skurna på mitten och tunt skivade
  • 350 g parboiled ris
  • 0,8 dl apelsinjuice
  • 5 dl kycklingbuljong
  • extra vatten om det behövs
  • salt
  • svartpeppar
  • granatäpplekärnor

Gör så här

  1. Rosta mandeln i en stekpanna och lägg dem åt sidan.
  2. Värm ugnen till 180 grader.
  3. Värm oljan i en stor stekpanna eller en wokpanna.
  4. Lägg i lammköttet och bryn i cirka sex minuter.
  5. Ta ut köttet ur pannan och ställ det åt sidan.
  6. Sänk värmen något och stek morötterna i cirka tre minuter.
  7. Lägg i löken och stek tillsammans med morötterna tills den är mjuk.
  8. Blanda i torkad aprikos och okokt ris.
  9. Rör runt i några minuter tills allt är täckt med olja.
  10. Tillsätt mer olja om det behövs.
  11. Lägg köttet och ris- och grönsaksblandningen i en stor gjutjärnsgryta, häll i buljong och apelsinjuice och låt det koka upp.
  12. Salta och peppra och ställ in grytan i ugnen.
  13. Baka under lock i ugnen i cirka 40 minuter tills all vätska absorberats av riset.
  14. Rör om då och då och tillsätt mer vatten om det behövs.
  15. Servera med rostad mandel och granatäpplekärnor.

Vintips
6242 Santa Carolina Baricca Grand Reserva