Dippat och klart

Dippat och klart

Grillat är gott, men ännu godare smakare det med en god dipsås till köttbiten, laxfilén eller grönsaksspettet. Här nedan hittar du några härliga förslag som sätter fart på smaklökarna. Dippat och klart!

Grillat är gott men det finns dock några saker du bör ha i åtanke, både för din egen och för andras skull.

När du handlar: Se till att grillköttet, kycklingen eller fisken kommer till in i kylskåpet så fort som möjligt. Ta med en kylbag med kylklampar i om det är varmt, eller om du inte ska direkt hem direkt.
Att tina kött: Om grillköttet eller kycklingen varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En kyckling som är dåligt tinad kan vid grillningen vara färdiggrillad på utsidan men vara halvrå på insidan. Det innebär att bakterier kan ha överlevt grillningen, vilket i sin tur kan orsaka problem hos den som äter kycklingen.
Upptining: Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp. Det tar ett dygn att tina en kyckling eller en lite större köttbit. Genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten kan man snabba på upptiningen. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. Detta bör göras omedelbart innan man startar grillningen.
Marinering: Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. Men kvar i den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet. Det färdiggrillade köttet ska därför inte penslas med den använda marinaden och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill använda marinad i såsen kan du istället ta undan lite av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet.
Håll kallt: Om du ska ut på picknick och grilla så packa köttet i en kylbag med kylklampar i. Placera kylbagen i den svalaste delen av bilen eller båten och ställ den asbolut inte i direkt sol. Undvik också att öppna kylbagen flera gånger än nödvändigt.
Tvätta händerna: Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.
Stek väl men bränn inte: Se till att kyckling och kött blir helt genomstekt. Om du sticker i den med en sticka ska köttsaften vara helt klar. Vissa köttyper som oxfilé och rostbiff behöver emellertid inte genomstekas. Var dock försiktig så att du inte bränner köttet eftersom vissa giftiga ämnen då kan bildas.
Redskap: Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att noga diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.
Rester: Mat som blir över ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.

Källa: Livsmedelsverket

Dipsåser

Hoummos
7h 35 min