Den enkla jordgubbstårtan

NYHET
Den enkla jordgubbstårtan
Foto: Köket.se
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Den enkla jordgubbstårtan

15 ingredienser

1 h 30 min

Har du ont om tid men vill njuta av en riktigt god jordgubbstårta så har du räddningen här!

Ingredienser

portioner

Kaka

  • ca 2 dl jordgubbar, skurna i mindre bitar
  • 150 g smör, smält
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • ca 0,5 krm salt

Servering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker
  • jordgubbar
  • florsocker ( att pudra över)
  • ev ätbara blommor (valfritt)
  • ev färska örter (valfritt)

Gör så här

Kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  2. Klä botten av en springform (ca 22 cm i diameter) med bakplåtspapper och smörj kanterna.
  3. Skär jordgubbarna i mindre bitar, ungefär som apelsinklyftor.
  4. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
  5. Rör ihop strösocker, ägg, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma, salt och det smälta smöret direkt i kastrullen eller i en stor bunke. Blanda till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och fördela jordgubbsbitarna jämnt ovanpå.
  7. Placera formen näst längst ner i ugnen och grädda i ca 50–60 minuter. Täck med aluminiumfolie efter halva tiden så att ytan inte blir för mörk.
  8. Låt sedan kakan svalna helt i formen.

Servering

  1. Vispa grädden med strösocker tills den är lätt fluffig.
  2. Dekorera kakan med vispad grädde, färska jordgubbar och pudra över florsocker.
  3. Toppa gärna med ätbara blommor och färska örter.