Grahamsbullar

Grahamsbullar
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Grahamsbullar

Av: Anna-Karin Högfeldt,, Martin Hamilton, Pär Lindström

Från: Den bästa maten

7 ingredienser

1h 25 min

Väck familjen med doften av nybakade bullar. Godast med bara en klick smör på medan de fortfarande är varma!

Ingredienser

portioner
  • 1 förp jäst
  • 4 msk margarin
  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk strösocker
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke.
  3. Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
  4. Häll blandningen över jästen och rör om.
  5. Tillsätt salt, socker, grahamsmjöl och cirka 6 deciliter av vetemjölet.
  6. Arbeta degen kraftigt för hand eller i en matberedare. Arbeta in lite mera mjöl om degen verkar för lös.
  7. Lägg en bakduk över degen och låt den jäsa 15-30 minuter.
  8. Smörj undertiden en plåt.
  9. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Arbeta den smidig och tillsätt eventuellt lite mera mjöl om det behövs.
  10. Rulla ut degen till två 30 centimeter långa längder. Dela längderna i 8 lika stora bitar.
  11. Forma bitarna till släta bullar. Lägg dem på plåten, lägg på bakduken och låt dem jäsa på en varm plats tills de vekar lätta och porösa, cirka 20-30 minuter.
  12. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.
  13. Låt bröden svalna på ett galler under en bakduk.