Dashimarinerad skrei

Dashimarinerad skrei
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Dashimarinerad skrei

13 ingredienser

1 h

Dashimarinerad skrei med forellrom och glasrabarber är en festlig rätt att att njuta av i veckan.

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 6 dl vatten
  • 20 cm konbu
  • 2 dl bonitoflakes
  • 5 shiitakesvamp, torkade

Skrei

  • 200 g skreitorsk
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker

Rabarber

  • 1 stjälk rabarber
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vatten

Forellrom

  • 2 msk forellrom
  • 1 msk soja

Servering

  • krasse

Gör så här

Buljong

  1. Börja med att värma upp vatten och konbu till ca 72 grader.
  2. Tillsätt bonitoflakes samt svamp och ställ åt sidan för att dra i ca 30 minuter.
  3. Sila sedan buljongen och kyl ner den.

Skrei

  1. Marinera fisken genom att strö över salt och socker och låt stå i ca 15 minuter i kylen.
  2. Skiva sedan upp fisken i skivor som väger ca 10 gram.

Rabarber

  1. Skala rabarbern och skär i mindre bitar.
  2. Koka bitarna lite lätt med socker och vatten, tiden för kokning styrs efter kvalitén på rabarbern. De ska fortfarande vara lite krispiga när du kyler ner dem.

Forellrom

  1. Marinera forellrom med soja.

Servering

  1. Lägg fiskskivorna i botten på tallrikar och toppa sedan med rabarber och forellrom.
  2. Häll ett par matskedar buljong över och toppa med krasse.