Dantes fiskgryta med saffran

POPULÄRT
koket.se
Dantes fiskgryta med saffran
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Dantes fiskgryta med saffran

21 ingredienser

40 min

En underbart god och bjudvänlig fiskgryta med saffran, crème fraiche, vitt vin och fänkål. Toppa med räkor vid servering och bjud med aioli och ett gott bröd.

Se Dante Zia laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g fiskfilé, fryst och tinad (t ex torsk, lax eller sej)
  • ca 300 g räkor med skal
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 g saffran
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 piri piri
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 3 dl vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar (eller 3 msk konc fiskfond)
  • 3 dl crème fraîche
  • citron, saften
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja

Till servering

  • aioli
  • citron, finrivet skal
  • färsk persilja, finhackad
  • bröd

Gör så här

  1. Skala räkorna och lätt åt sidan.
  2. Skär fisken i 2-3 cm stora bitar.
  3. Skala och finhacka löken. Skala moroten och skär i 1-2 cm stora tärningar. Skär fänkålen i ungefär lika stora bitar som moroten.
  4. Blanda ut saffranen i det vita vinet.
  5. Fräs morot, lök och fänkål tillsammans i olivolja i en gryta eller stor kastrull på medelhög värme tills grönsakerna mjuknar och fått lite färg.
  6. Hacka piri piri om du vill ha lite hetta i fiskgrytan. Tillsätt den och fänkålsfröna till grytan.
  7. Häll på vin- och saffransblandningen och låt det sjuda någon minut.
  8. Klipp de hela tomaterna i mindre bitar.
  9. Häll på tomaterna och vatten. Smula ner fiskbuljongen och låt grytan sjuda 15-20 minuter under lock.
  10. Vänd ner crème fraiche och låt koka upp.
  11. Lägg i fiskbitarna och tillaga i ungefär 5-7 minuter tills fisken är klar.
  12. Smaka av med salt, svartpeppar och lite citronsaft.
  13. Blanda aiolin med finrivet citronskal.
  14. Toppa soppan vid servering med räkor och persilja. Bjud med aiolin och ett gott bröd.