Hallonmousse med honungsflarn och citronkaka

Hallonmousse
Foto: Znapshot/Per Erik Berglund

Hallonmousse med honungsflarn och citronkaka

Av: Daniel Roos

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

Daniel Roos från Kocklandslaget skapar en vacker dessert med hallonmousse.

Receptet är beräknat för 4-6 personer.

Ingredienser

Hallonmousse

  • 5 dl hallonpuré
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 gelatinblad
  • 3,25 dl grädde
  • 1 ask färska hallon

Honungsflarn

  • 0,5 dl florsocker
  • 2 äggvitor
  • 50 g smör
  • 1,5 dl honung
  • 0,5 dl vetemjöl

Citronkaka

  • 5 ägg
  • 3,6 dl strösocker
  • 1,5 dl grädde
  • 2 citroner, finrivet skal
  • 100 g smör, smält
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,7 dl vetemjöl

Till dekoration

  • ev florsocker

Gör så här

Hallonmousse

  1. Början med att blötlägga gelatinbladen.
  2. Koka hälften av hallonpurén med sockret.
  3. När det kokar tillsätter man gelatinet följt av andra hälften av hallonpurén.
  4. Vispa grädden lätt och blanda försiktigt ner i puréblandningen.
  5. Fyll moussen i en ring eller ett glas och frys sedan.

Honungsflarn

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Börja med att smälta smöret.
  3. Blanda äggvitan med florsockret och honungen.
  4. Tillsätt försiktigt det smälta smöret och avsluta med mjölet.
  5. Stryk ett tunt lager smet på ett smörpapper och forma dina flarn efter egen design.
  6. Baka flarnen i ugnen i ca 3 minuter.

Citronkaka

  1. Sätt ugnen på 155 grader.
  2. Börja med att vispa ägg och socker fluffigt.
  3. Tillsätt sedan försiktigt grädden följt av det smälta smöret.
  4. Blanda sedan i citronskalet och återstående ingredienser.
  5. Smörj noga en sockerkaksform och fyll den med smeten.
  6. Baka kakan i ugnen i ca 45 minuter.

Montering

  1. Skär eller stansa en bit av citronkakan, ca 1 cm tjock.
  2. Lägg hallonmoussen på den.
  3. Ta de färska hallonen och lägg på hallonmoussen.
  4. Stick in honungsflarnet vid sidan av hallonmoussen.
  5. Nu är desserten klar men om man vill så kan man även pudra lite florsocker över så blir det extra fint.