Färskrökt lax med ljummen potatissallad

Foto: Fredrik Sandin Carlson
Färskrökt lax med ljummen potatissallad
12 ingredienser
30 min
Lax tröttnar man aldrig på. Servera den på sommarvis med en krämig potatissallad och fräscha grönsaker.
Ingredienser
- 500 g färskrökt lax, i tunna skivor
- 8 grön sparris, lätt kokta
- 500 g färskpotatis
- 1 grapefrukt, saften och köttet
- 1 röd paprika, i tärningar
- 1 citron, rivet skal
- 2 schalottenlökar, skivade
- 0,5 knippe gräslök, finskuren
- 1 förp yoghurt (eller crème fraiche)
- salt
- peppar
- olivolja
Gör så här
- Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter.
- Koka sparrisarna hastigt i lättsaltat vatten. Skär dem sen i bitar och stek i lite olivolja.
- Skala och finhacka schalottenlöken. Finhacka gräslök och paprika. Dela grapefrukten och skär ut köttet i filéer med hjälp av en vass kniv. Lägg alltsamman i en stor skål.
- Riv citronskalet och lägg ner det i skålen tillsammans med grönsakerna.
- Slå av potatisen när den är färdigkokt. Låt den ånga av sig lite.
- Blanda under tiden crème fraîchen med salt, peppar och en skvätt olivolja.
- Skiva ned potatisen i en bunke, blanda ned såsen och smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp potatisen på en stor tallrik tillsammans med salladen och sparrisen. Toppa med den rökta laxen.