Colastek

Foto: TV4
Colastek
14 ingredienser
Älgstek kokad i coca-cola och soja med sås och valfritt tillbehör.
Cristers vintips: Canaletto Primitivo
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Stek
- älgstek
Sky, grundrecept
- 1,5 dl soja
- 7,5 dl Coca-Cola
- 4 tsk salt
- 4 tsk grillkrydda (minska grillkryddan om du vill ha mer viltsmak och använd svartpeppar istället)
- 2 tsk svartpeppar
Sås
- 1,5 dl sky, silad
- 1 dl grädde
- 2-3 dl vatten
- 1 msk honung
- 4-5 msk lingonsylt
- redning av mjöl och vatten
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Stek
- Börja med att tina köttet.
- Blanda ihop ingredienserna för coca-colaskyn i en gryta som rymmer steken.
- Se till att skyn täcker köttet. Om grytan är stor så kan du dubblera receptet tills det täcker
- Lägg ner steken och koka på medelstark värme tills temperaturen i mitten är ca 62 grader (använd kötttermometer).
- Låt köttet vila en stund på ett fat insvept i folie.
Sås
- Sila skyn och häll ner i en egen kastrull.
- Tillsätt grädde, vatten, honung och lingonsylt.
- Låt koka upp.
- Vispa ner redningen i såsen lite i taget tills önskad konsistens uppnås.
- Skär köttet i tunna skivor och servera med sås, klyftpotatis och tomatsallad.