Norrländska tapas

Norrländska tapas
Foto: TV4

Norrländska tapas

Av: Crister - Piteå

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

En god förrätt med olika favoriter från norrland. Minipalt med lingonsylt och smör, Västerbottenspaj med rom, gräddfil och rödlök. Servera gärna med en bit rökt kött.

Tips: paltsmeten är perfekt när det är aningens svårt att forma sin boll. Om det går för lätt så är smeten för hård.

Cristers vintips: Doña Alicia Manzanilla

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Västebottenspaj

  • 125 g smör, svenskt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 150 g Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 tsk stenbitsrom, röd (ej löjrom)
  • 4 tsk gräddfil
  • 4 tsk rödlök, finhackad

Minipalt

  • 2 potatis, medelstora, rivna
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 dl kornmjöl
  • 1 dl vetemjöl

Till servering

  • normalsaltat smör
  • lingonsylt
  • rökt kött, gärna rökt älghjärta

Gör så här

Västerbottenspaj

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och knåda ihop den till en deg.
  3. Låt degen vila i kylskåp i minst 1 tim.
  4. Klä en pajform nagga och förgrädda i ugn ca 10 min.

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg och grädde och tillsätt osten.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ca 20 min eller tills fyllningen stelnat.
  4. Servera med rom, rödlök och gräddfil

Minipalt

  1. Riv potatisen och lägg i en skål.
  2. Se till att få med allt vatten som kommer från potatisarna när du river.
  3. Blanda i salt, kornmjöl och vetemjöl.
  4. Degen ska bli ganska kladdig. För att veta om degen är bra så blöter du händerna och formar en boll stor som en femkrona i diameter. Om smeten är för lös så blandar du i mer kornmjöl och är smeten för hård så slår du i lite vatten, ca ½ msk åt gången.
  5. Provkoka 1 palt i 20 min och smaka av konsistensen.
  6. Servera palten varm med en bit rökt kött, gärna rökt älghjärta.