Crispy fried rice med asiatisk köttfärssås

POPULÄRT
koket.se
Crispy fried rice med asiatisk köttfärssås
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Crispy fried rice med asiatisk köttfärssås

17 ingredienser

Vardagslyxig middag med små riskakor av sushiris som steks riktigt krispiga i olja och sen bjuds med en köttfärssås med massor av god smak från ingefära, five spice och hoisinsås.

logo
Filip Poon - porträtt KM 2023

Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser

portioner

Crispy rice

  • 5 dl sushiris
  • 3-4 dl rapsolja, till stekning

Sushi su

  • 0,75 dl risvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,33 tsk salt

Asiatisk köttfärssås

  • 500 g vegofärs
  • 2 gula lökar, finhackad
  • 2 msk färsk ingefära, grovt hackad
  • 1,5 tsk five spice
  • 1 grönsaksbuljong
  • 3 dl vatten
  • 3 msk japansk soja
  • 1 dl hoisinsås

Topping

  • 3 salladslökar, finhackad
  • 1 gurka, strimlad i stavar
  • sriracha
  • sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Koka upp sushi su i en kastrull. Ställ åt sidan.
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, eller följ nedanstående steg.
  3. Skölj riset tills vattnet inte är grumligt, 4-5 gånger. Blötlägg det sedan och låt det svälla i ca 10 minuter.
  4. Häll av vattnet och lägg riset i en kastrull eller riskokare. Fyll på med vatten tills vattennivån är ca 2 cm över riset. Koka upp snabbt och koka på hög värme tills små hål bildats i riset, det tar ca 4-5 minuter.
  5. Lägg på ett lock på riset och koka på låg värme i ca 10 minuter.
  6. Häll sushi su över riset och blanda försiktigt ihop det. Lägg bakplåtspapper i en form (ca 18 x 25 cm) med höga kanter.
  7. Pressa i riset så att det ligger kompakt. Ställ i kylen i minst 3-4 timmar.
  8. Ta ut och olja bladet på en kniv. Skär riset i bitar och stek i rikligt med rapsolja på medelhög värme tills bitarna är krispiga och fått fin färg runtom.
  9. Stek vegofärsen i olja i en stor kastrull tills den får färg. Gå i med lök och ingefära och fräs 2-3 minuter.
  10. Tillsätt salt och five spice. Gå sedan i med buljongtärning och vatten. Låt puttra 3-4 minuter. Ha till sist i soja och hoisinsås.
  11. Koka upp, sänk värmen till medel och låt puttra i ca 15 minuter med lock på.
  12. Servera det krispigt stekta riset med köttfärssåsen. Toppa med gurka, salladslök, sriracha och sesamfrön.