Corn bread med tomatrelish

Corn bread med tomatrelish
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Corn bread med tomatrelish

23 ingredienser

Ett smakrikt recept på hembakat majsbröd med en härlig tomatrelish med örter och chili.

Ingredienser

portioner

Corn bread:

  • 4 dl färsk majs
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 dl majsmjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 0,25 tsk svartpeppar
  • 1 tsk mild chilipulver
  • 0,25 tsk ingefära
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 msk nigellafrön
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 5 dl vatten

Tomatrelish:

  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g tomat
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 tsk korianderfrö, grovstötta
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk rörsocker
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 msk basilika, finhackad
  • 0,5 dl limefrukt, juice

Gör så här

Corn bread

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Börja med att mixa 3 dl av majsen till en puré.
  3. Blanda vetemjöl, majsmjöl, bakpulver, salt, peppar, chilipulver, ingefära, kardemumma och nigellafrön. Rör sedan i brunt socker, chili, majskärnor, majspuré och 5 dl vatten rör till en jämn smet.
  4. Smörj två ugnssäkra former (ca 20 x 20 cm, för 6 port).
  5. Bre ut smeten i de smorda formerna och tillaga i ugnen 30-40 minuter. Skär brödet i rutor strax före servering.

Tomatrelish

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i oljan i en kastrull utan att det tar färg, ca 2 min.
  3. Skölj och kärna ur tomaterna. Skär dem i grova bitar.
  4. Skölj, kärna ur och finhacka chilin.
  5. Tillsätt tomat och kryddorna kastrullen. Sjud såsen ca 15 min utan lock på medel-värme, tills tomaterna är mjuka.
  6. Hacka och tillsätt persilja och basilika. Tillsätt limejuice. Låt såsen koka upp.