Smörgåstårta Smögen
Smörgåstårta Smögen
17 ingredienser
Smögensmak på smörgåstårtan får du med räkor, pepparrotsmajonnäs, ägg och dill.
Ingredienser
- 3 skivor vitt bröd (vitt tårtbröd av surdegsbas)
- 600 g skalade räkor, hårt urkramade
- 300 g varmrökt lax
- 1 citron, saften
- vitpeppar, nymald
- 5 ägg, kokta 7 minuter, grovt hackade
Pepparrotsmajonnäs
- 2 äggulor
- 1 msk dijonsenap
- 5 dl neutral matolja
- 4 msk färsk pepparrot, grovt riven
Inkokt vit sparris
- 5 vita sparrisar (av god kvalitet)
- 1000 g vatten
- 30 g salt
- 120 g strösocker
- 2 citroner, saften av
Citron-crème-fraiche
- 1 citron, zest
- 2 dl crème fraîche, vispad
Gör så här
Pepparrotsmajonnäsen
- Vispa äggula, senap och citronjuice. tillsätt efter en stund matolja i en tunn stråle, inte för fort då kan majonnäsen spricka.
- Skala och riv pepparrot grovt på ett rivjärn, vänd ner i majonnäsen och smaka av med vitpeppar.
- Krama ur räkorna hårt, använd plasthandskar. Vänd runt räkorna och laxen i pepparrotsmajonnäsen.
Inkokt vit sparris
- Koka upp vatten, citronjuice, salt och socker.
- Skala sparrisen ordentligt, slå på den varma lagen. Plasta in och låt stå i cirka 30 minuter.
- Ta upp sparrisen och skär i önskad storlek.
Montering
- Lägg ut bröd skivorna, smöra två av dem.
- Bred ut ett lager med röra på den två av skivorna, placera dem på varandra, lägg den sista på toppen.
- Måla med vispad creme fraiche.
- Garnera smörgåstårtan med inkokt vit sparris, gurka, rädisor blad och örter.