Citrussallad med ugnsbakad fetaost

POPULÄRT
Citrussallad med ugnsbakad fetaost
Foto: Frederik Zäll
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Citrussallad med ugnsbakad fetaost

14 ingredienser

25 m

En fräsch och riktig god sallad på grapefrukt, apelsin, lime som toppas med fänkål, örter, ugnsbakad fetaost och rostat bovete.

Ingredienser

portioner
  • 1 grapefrukt
  • 1 apelsin
  • 2 blodapelsiner
  • 2 limefrukter
  • 1 fänkål
  • 3 salladslökar
  • 1 kruka färsk oregano
  • 1 kruka färsk mynta
  • 300 g fetaost
  • honung, flytande
  • olivolja
  • ca 1 dl helt bovete
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Ansa och skiva salladslökarna fint. Skölj bovetet och rosta det sedan i en torr stekpanna tills det börjar få färg och dofta nötigt. Ringla då på olivolja och flingsalt. Vänd runt med en stekspade och häll över att torka på hushållspapper.
  3. Skala och filéa citrusfrukterna med en vass kniv. När man filéar citrusfrukter så skär man bort allt skal och alla vita hinnor så att endast fruktköttet finns kvar. Se till att inga kärnor lämnas kvar heller.
  4. Skiva fänkålshuvudet i lövtunna skivor med en mandolin. Spara fänkålsdillen till garnityr. Lägg fänkålsskivorna i iskallt vatten med isbitar i.
  5. Lägg fetaostarna på lite folie och pensla dem med olivolja. Lägg hela foliearket i ugnen och baka av i cirka 5-10 minuter tills ostarna fått färg, men inte smält helt.
  6. Lägg upp alla frukter på ett stort fat och toppa med fänkålsskivorna, salladslök, grovt skuren oregano, bakad fetaost i bitar, rivna myntablad och rostat bovete. Ringla över olivolja och honung. Krydda med flingsalt och svartpeppar vid servering.