Marinerad lammstek

Foto: TV4
Marinerad lammstek
29 ingredienser
Marinerad lammstek och rosmarindoftande potatisrulle med getost. Serveras med rödvinssås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
- 1,5 kg lammstek
- 1 tsk salt
marinaden
- 1 dl rött vin
- 0,5 msk soja
- 0,5 msk matolja
- 2 krm svartpeppar, grovmalen
- 1 tsk salvia, smulad
- 4 klyftor vitlök, pressade
Rosmarindoftande potatisrulle med getost
- 600 g potatis (gärna fast)
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk färsk rosmarin, finhackad
- 3 msk smör
- 1 tsk salt
- 100 g getost
- 1 msk smör + flingsalt + rosmarin till pensling
Rödvinsås
- 1 schalottenlök, hackad
- 1 bit rotselleri, hackad
- 3-4 cm palsternacka, hackad
- 25 g smör
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk timjan
- 1 lagerblad
- 3 msk kalvfond
- 5 vitpepparkorn
- 0,5 tsk strösocker
- 37,5 cl rött vin
- 2 tsk majsstärkelse
- salt
- peppar
Gör så här
Lammstek
- Värm ugnen till 175 grader.
- Blanda ingredienserna till marinaden.
- Lägg steken i en plastpåse och häll över marinaden, pressa ur luft till så att köttet får ordentlig kontakt med marinaden.
- Lägg in i kylskåpet ett dygn och vänd den ett par gånger.
- Tag upp steken, gnid in den med salt och ställ in den i ugnen med stektermometer i.
- Häll marinaden över steken och ös ofta.
- Häll 2 dl vatten över steken när den har fått färg.
- När termometern visar 70-75 grader efter cirka 90 minuter, är steken klar.
- Låt den vila i folie innan serveringen.
Potatisrulle
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Värm en stekpanna.
- Rulla ut smördegen på sitt papper på en plåt.
- Skala potatisen, riv den grovt.
- Fräs upp smöret, rör ner och fräs potatisen med pressad vitlök och hackad rosmarin under omröring några minuter.
- Potatisen steks lätt och ska inte packa ihop sig lufta den med ett par gafflar och häll upp och fördela den över degen.
- Salta smula över getosten och rulla ihop löst.
- Pensla den med smält smör, strö över rosmarin och flingsalt och grädda mitt i ugnen i 20 minuter, servera rullen nygräddad i bitar.
Rödvinsås
- Fräs alla grönsakerna i smör blanda i tomatpuren och kryddorna det får fräsa en stund tillsammans.
- Häll i rödvin och kalvfond i såsen och låt ingredienserna koka på svag värme i cirka 30 minuter.
- Sila såsen och red av med maizenamjöl (den ska vara rinnig i konsistensen).