Smaken av svensk sommar
Smaken av svensk sommar
16 ingredienser
Bär, citronkräm och maräng - en oslagbar kombination. Receptet kräver en digitaltermometer. Har du inte en, så är det dags att skaffa en!
Ingredienser
- 200 g blandade sommarbär
Citronkräm:
- 6 äggulor
- 3 dl strösocker
- 2 citroner, skal och saft
- 200 g smör
- 1 dl grädde
Maräng:
- 2,5 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 4 äggvitor
- 2 msk strösocker
Tarteskal:
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2,5 msk vatten
- salt
- strösocker
- färsk citronmeliss, strimlad
Gör så här
- Skölj och rensa bären.
- Citronkräm: Lägg allt i en kastrull och sjud under konstant omrörning tills citronkrämen tjocknar. Låt svalna.
- Maräng: Koka socker och vatten till 124 grader. Vispa äggvitor och socker fluffigt.
- Slå den kokta sockerlagen över den vispade äggvitan i en tunn stråle. Vispa tills marängsmeten svalnar.
- Klicka upp på plåt, grilla i ugn på 225 grader under grillelement tills marängerna får färg.
- Tarteskal: Kör mjöl, smör och vatten till en deg i matberedare. Tillsätt salt och socker.
- Kavla ut och täck små formar. Nagga med gaffel och täck eventuellt kanterna med folie.
- Grädda i
- ugn på 200 grader i ca 8 minuter.
- Spritsa citronkräm i tarteskalen. Fyll på med bär, toppa med maräng och garnera med citronmeliss.