Creolekryddat renkalvinnanlår

Foto: TV4
Creolekryddat renkalvinnanlår
25 ingredienser
Här har vi ett creolekryddat renkalvinnanlår som serveras med havtornssås och en Västerbottensstrudel.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Renkalv
- 1 kg renkalvinnanlår
- 0,5 anchochili
- 1 tsk svartpeppar
- 2 tsk salt
- 1 bit kanelstång, mortlas
- 1 stjärnanis, mortlas
- 1 krm kardemumma
- 3 msk rapsolja
Västerbottensstrudel
- 250 g potatis, skalad
- 250 g rotselleri, skalad
- 4 filodegsplattor
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar, (svart eller vit)
- 5 msk persilja, finhackad
- 200 g Västerbottensost
- 100 g smör
Havtornsås
- 1 dl havtorn
- 4 dl hönsbuljong
- 2 cl vitt portvin
- 4 msk smör
- 1 msk strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 3 schalottenlökar
Spenat
- 500 g färsk spenat
- 1 klyfta vitlök
Gör så här
Renkalv
- Putsa renkalvinnanlåret.
- Krydda med salt och peppar.
- Stek runt om i panna på hög värme.
- Därefter blandar du alla andra kryddor och klappar in kryddblandningen i köttet.
- Stek långsamt i ugnen på 120 grader, till en innertemperatur på 58 grader.
Strudel
- Koka potatis och rotselleri i mjukt saltat vatten.
- Låt svalna.
- Stompa/krossa och blanda i ost (spara lite att lägga ovanpå) och persilja smaksätt med salt och peppar.
- Rulla in stompet i filodeg och pensla med smält smör.
- Strö över Västerbottensost och baka i ugn på 220 grader tills de fått fin färg.
Havtornsås
- Finhacka och bryn schalottenlöken.
- Koka upp med havtornen, buljong samt portvin.
- Passera.
- Red av med maizena.
- Smaka av med socker till en bra söt och syrlig smak. Montera ned smöret i såsen.
Spenat
- Fräs upp spenaten i smör och krossad vitlök.
Vid servering
- Tranchera, skär upp, köttet och servera med strudel, sås och spenat.