Creolekryddat renkalvinnanlår

Creolekryddat renkalvinnanlår
Foto: TV4

Creolekryddat renkalvinnanlår

Av: Christer Myrán

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

Här har vi ett creolekryddat renkalvinnanlår som serveras med havtornssås och en Västerbottensstrudel.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Renkalv

  • 1 kg renkalvinnanlår
  • 0,5 anchochili
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 bit kanelstång, mortlas
  • 1 stjärnanis, mortlas
  • 1 krm kardemumma
  • 3 msk rapsolja

Västerbottensstrudel

  • 250 g potatis, skalad
  • 250 g rotselleri, skalad
  • 4 filodegsplattor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar, (svart eller vit)
  • 5 msk persilja, finhackad
  • 200 g Västerbottensost
  • 100 g smör

Havtornsås

  • 1 dl havtorn
  • 4 dl hönsbuljong
  • 2 cl vitt portvin
  • 4 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 3 schalottenlökar

Spenat

  • 500 g färsk spenat
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

Renkalv

  1. Putsa renkalvinnanlåret.
  2. Krydda med salt och peppar.
  3. Stek runt om i panna på hög värme.
  4. Därefter blandar du alla andra kryddor och klappar in kryddblandningen i köttet.
  5. Stek långsamt i ugnen på 120 grader, till en innertemperatur på 58 grader.

Strudel

  1. Koka potatis och rotselleri i mjukt saltat vatten.
  2. Låt svalna.
  3. Stompa/krossa och blanda i ost (spara lite att lägga ovanpå) och persilja smaksätt med salt och peppar.
  4. Rulla in stompet i filodeg och pensla med smält smör.
  5. Strö över Västerbottensost och baka i ugn på 220 grader tills de fått fin färg.

Havtornsås

  1. Finhacka och bryn schalottenlöken.
  2. Koka upp med havtornen, buljong samt portvin.
  3. Passera.
  4. Red av med maizena.
  5. Smaka av med socker till en bra söt och syrlig smak. Montera ned smöret i såsen.

Spenat

  1. Fräs upp spenaten i smör och krossad vitlök.

Vid servering

  1. Tranchera, skär upp, köttet och servera med strudel, sås och spenat.