Kyckling med äpple och rotfrukter

Foto: Jacob Grange
Kyckling med äpple och rotfrukter
11 ingredienser
En varmrätt med kyckling som huvudingrediens vilken får sällskap av äpplen och rotfrukter vid servering.
Ingredienser
Äpple och rotfrukter:
- 1 syrligt svenskt äpple
- 1 morot
- 1 kålrot
Kyckling:
- 1 kyckling, delad i 8 bitar
- smör, till bryning
- salt
- peppar
Äppelsås:
- 1 dl strösocker
- 1 dl koncentrerad äppeljuice
- 1 dl vatten
- 1 msk majsstärkelse
Gör så här
- Äpple och rotfrukter: Skala äpplet och rotfrukterna och skär dem i jämna fyrkanter.
- Lägg äppelbitarna i vatten för att de inte ska bli bruna, gärna citronvatten.
- Blanchera rotfrukterna; koka dem hastigt. Häll av vattnet och kyl dem snabbt, så behåller de färgen.
- Kyckling: Bryn kycklingbitarna i smör. Krydda med salt och peppar.
- Värm ugnen till 180º och stek i cirka 20 minuter.
- Tag ut dem och låt dem vila en stund innan de skärs upp. Lägg dem däremot inte i folie, för då blir skinnet trist.
- Hetta upp rotfrukterna i smör i en panna och rör om. Lägg i äppelbitarna sist, så att de inte förlorar sitt tuggmotstånd.
- Lägg upp kycklingbitar och rotfrukter på tallriken och ringla äppelsåsen över.
- Äppelsås: Smält sockret långsamt i en vid panna tills det börjar karamelliseras.
- Tillsätt juice och vatten.
- Koka ihop något och red av med maizena.
- Äppelsåsen kan serveras varm eller kall.