Äppelfläsk

Foto: Jacob Grange
Äppelfläsk
10 ingredienser
En härlig mix av smakerna från äpplen och fläsk utgör denna goda måltid.
Se Christer Lingström tillaga Äppelfläsk i Middagstipset här!
Ingredienser
- 400 g rimmat sidfläsk, i skivor
- 2 gula lökar
- 2 svenska äpplen
- 1 krm vitpeppar (ev. 2-3 hela kryddnejlikor eller svartpeppar eller kryddpeppar)
Potatispuré:
- 700 g potatis (till exempel mandel eller Osprey)
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 2 msk smör
- salt
- peppar, nymalen
Gör så här
- Skala löken och ta bort roten på löken och skiva båtar.
- Skölj och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor eller klyftor i liknande storlek som löken.
- Stek fläsket. Krydda kryddpeppar. Låt det rinna av på hushållspapper.
- Stek lök och äpple i stekpannan tills de fått fin färg och känns mjuka.
- Potatispuré: Skala potatisen och koka den nästan färdig (sönderkokt potatis ger sämre puré).
- Värm gräddmjölken i en kastrull så det nästan kokar.
- Slå bort vattnet från potatisen och pressa ner dem i en kastrull eller bunke.
- Vispa ner gräddmjölken (gärna med elvisp) och klicka i smöret. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg ner fläsket i stekpannan igen, tillsätt ev. kryddnejlikor och låt allt bli genomvarmt.
- Servera direkt ur stekpannan med potatispuré till.