Chokladtryffeltårta med färska bär
Chokladtryffeltårta med färska bär
11 ingredienser
1 h
En makalöst god chokladtårta täckt med ett lager chokladtryffel - ett måste för alla chokladälskare. Dessutom är tårtan glutenfri.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Botten
- 200 g smör
- 400 g mörk choklad
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl brunt farinsocker (eller muscovadosocker)
- 2 krm salt
- 8 ägg
Glasyr
- 200 g mörk choklad
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk honung
- 2 msk smör
- färska bär, t ex hallon och röda vinbär
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en springform (23 cm) med bakplåtspapper.
- Grovhacka den mörka chokladen till botten. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör om tills det smält ihop helt och hållet över medelvärme till en jämn smet.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt strösocker, farinsocker och salt. Ha sedan i ett ägg i taget. Rör om mellan varje ägg.
- Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Kanterna ska vara gräddade och mitten ska vara vobblig.
- Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med glasyr och bär.
- Grovhacka chokladen till glasyren och lägg i en värmetålig skål.
- Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är på väg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn glasyr.
- Ha sedan i smör och honung. Rör om till en jämn smet och låt svalna i rumstemperatur eller kylskåp till bredbar konsistens.
- Täck kakan i glasyren och dekorera med färska bär. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.