Chokladtryffel med olika smaker

Chokladtryffel
Foto: Matton
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Chokladtryffel med olika smaker

10 ingredienser

Riktig chokladtryffel kräver två saker: bra råvaror och gott om tid. Först ska tryffelsmeten, som på fackspråk kallas “ganache”, stå till sig i kylskåpet i 12 timmar eller över natten. Sedan ska tryfflarna vila i kylen över natten innan de doppas i choklad. Resultatet blir himmelskt!

Använd choklad av bra kvalitet till din chokladtryffel!

Ingredienser

portioner stycken

Ganache, smet till chokladtryffel

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 300 g choklad
  • 50 g smör, rumsvarmt

Smaksättning

  • 1 msk rom, konjak eller likör

eller

  • 1 tsk malen kanel (eller pulverkaffe)
  • 1 tsk apelsin, skalet, rivet

Till doppning

  • 100 g choklad
  • 1 msk olja

Till pudring

  • 100 g kakao

Gör så här

Ganache, dag 1

  1. Koka upp grädden och låt den koka ca 1 minut under vispning. Ta kastrullen av värmen och bryt ner chokladen, blanda ner sockret och smöret i klickar. Smaksätt eventuellt. Rör smeten till en jämn blandning och låt vila 12 timmar i kylskåp.

Dag 2

  1. Forma chokladen till valnötsstora chokladtryfflar med hjälp av två teskedar. Lägg chokladtryfflarna på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp i 12 timmar.

Dag 3

  1. Smält doppchokladen försiktigt i vattenbad. Ta av chokladen från plattan, om den börjar stelna går det bra att försiktigt värma den igen. Rör ner oljan. Ta bara fram några chokladbollar i taget ur kylen. Spetsa dem på en gaffel, doppa chokladtryfflarna snabbt i chokladen och lägg dem på bakplåtspapper. När chokladen stelnat ordentligt ska tryfflarna rullas i kakaopulver.
  2. Förvara chokladtryfflarna i kylskåp men ta fram dem 15 minuter före servering.