Chokladtårta - Roy Fares recept

95 röster
2 h + kylning
12
Chokladtårta - Roy Fares recept
Foto: TV4

En makalöst god chokladtårta i tre lager. Kladdig chokladbotten, len chokladkräm och överst ett fluffigt moln med mjölkchoklad och vispgrädde. För en perfekt smaksensation toppar Roy tårtan med hasselnötter och lite flingsalt. 

Visa mer
2 h + kylning
12

Du behöver

Chokladbotten

  • 150 g smör
  • 250 g mörk choklad 70 %
  • 165 g ägg [3 st]
  • 15 g äggula [1 st]
  • 125 g strösocker [1,5 dl]
  • 3 g salt [1 tsk]
  • 90 g vetemjöl [1.5 dl]

Chokladganache

  • 60 g äggula [3 st]
  • 120 g råsocker [1,5 dl]
  • 60 g honung [0,5 dl]
  • 150 g grädde [1,5 dl]
  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 100 g smör

Chokladchantilly

  • 300 g vispgrädde 40 % [3 dl]
  • 100 g mjölkchoklad

Garnering

  • 2 dl vispgrädde 40 % [200 g]
  • hasselnötter, hackade
  • flingsalt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform 22-24 cm i diameter och två remsor med bakplåtspapper på insidan av formen.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör tills det smält och ställ åt sidan.
  3. Vispa lite lätt strösocker med ägg och äggulan i en bunke. Blanda sedan i smör- och chokladblandningen. Sikta i mjölet och blanda runt försiktigt med en slickepott. Rör ner saltet.
  4. Häll smeten i formen och grädda ca 13-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Chokladganache
    Lägg äggulorna i en bunke.
  6. Koka upp råsocker, honung och grädde i en kastrull. Häll vätskan över äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen, sjud tills det tjocknar (83 grader).
  7. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll smeten över chokladen. Tillsätt smör och rör till en slät kräm. Häll chokladkrämen på chokladbottnen och låt stå i kylen till den har satt sig.
  8. Chantilly
    Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen, mixa slätt med stavmixer. Låt stå i kylen över natten.
  9. Ta ut krämen ur kylen. Vispa på medelhastighet i maskin eller med elvisp till en fluffig konsistens.
  10. Garnering
    Garnera chokladtårtan med spritsad grädde, spritsad chokladchantilly, hasselnötter och lite flingsalt. Servera!
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...