Chokladtårta - Roy Fares recept

koket.se
Chokladtårta - Roy Fares recept
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Chokladtårta - Roy Fares recept

18 ingredienser

2 h + kylning

En makalöst god chokladtårta i tre lager. Kladdig chokladbotten, len chokladkräm och överst ett fluffigt moln med mjölkchoklad och vispgrädde. För en perfekt smaksensation toppar Roy tårtan med hasselnötter och lite flingsalt.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Chokladbotten

  • 150 g smör
  • 250 g mörk choklad 70 %
  • 165 g ägg [3 st]
  • 15 g äggula [1 st]
  • 125 g strösocker [1,5 dl]
  • 3 g salt [1 tsk]
  • 90 g vetemjöl [1.5 dl]

Chokladganache

  • 60 g äggula [3 st]
  • 120 g rörsocker [1,5 dl]
  • 60 g honung [0,5 dl]
  • 150 g grädde [1,5 dl]
  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 100 g smör

Chokladchantilly

  • 300 g vispgrädde [3 dl]
  • 100 g mjölkchoklad

Garnering

  • 2 dl vispgrädde [200 g]
  • hasselnötter, hackade
  • flingsalt

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform 22-24 cm i diameter och två remsor med bakplåtspapper på insidan av formen.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör tills det smält och ställ åt sidan.
  3. Vispa lite lätt strösocker med ägg och äggulan i en bunke. Blanda sedan i smör- och chokladblandningen. Sikta i mjölet och blanda runt försiktigt med en slickepott. Rör ner saltet.
  4. Häll smeten i formen och grädda ca 13-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Chokladganache

  1. Lägg äggulorna i en bunke.
  2. Koka upp råsocker, honung och grädde i en kastrull. Häll vätskan över äggulorna under vispning och sedan tillbaka i kastrullen, sjud tills det tjocknar (83 grader).
  3. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll smeten över chokladen. Tillsätt smör och rör till en slät kräm. Häll chokladkrämen på chokladbottnen och låt stå i kylen till den har satt sig.

Chantilly

  1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen, mixa slätt med stavmixer. Låt stå i kylen över natten.
  2. Ta ut krämen ur kylen. Vispa på medelhastighet i maskin eller med elvisp till en fluffig konsistens.

Garnering

  1. Garnera chokladtårtan med spritsad grädde, spritsad chokladchantilly, hasselnötter och lite flingsalt. Servera!