Chokladsabayonne med apelsin, gräddfilssorbet och karamelliserade nötter

Chokladsabayonne med apelsin, gräddfilssorbet och karamelliserade nötter
Foto: TV4
Sara Aasum Hultberg
Sara Aasum Hultberg

Chokladsabayonne med apelsin, gräddfilssorbet och karamelliserade nötter

13 ingredienser

1 h + tid i frysen

Lyxig dessert med krämig choklad, sval gräddfilssorbet och knapriga nötter i en sällsynt god kombination. 

Tips! Det blir en stor sats gräddfilssorbet. Spar det som inte går åt till desserten eller halvera satsen.

Ingredienser

portioner

Chokladsabayonne med apelsin

  • 0,5 dl apelsinjuice, silad
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 60 g mörk choklad, hackad (eller mjölkchoklad)

Gräddfilssorbet

  • 250 g strösocker
  • 100 g glykos
  • 2,5 dl vatten
  • 1 l gräddfil

Karamelliserade hasselnötter

  • 1 dl hasselnötter, rostade
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,67 dl vatten
  • 1 krm havssalt

Garnering

  • frystorkade hallon

Gör så här

Chokladsabayonne

  1. Blanda apelsinjuicen med socker och äggulor i en rostfri bunke.
  2. Sätt över vattenbad. Vispa den varm till ett tjockt skum, ca 83 grader, dra av ifrån plattan och tillsätt chokladen och rör om. Serveras varm.

Gräddfilssorbet

  1. Koka upp socker, glukos och vatten och dra av ifrån plattan, låt kallna och mixa med gräddfil. Låt smeten stå i kylen tills den blir helt kall och kör därefter i glassmaskin.

Karamelliserade nötter

  1. Koka upp vatten och socker och koka ner tills du börjar se att den blir lite brun i kanterna. Lägg i hasselnötterna och rör om tills sockret kristalliseras och blir vitt, dra av ifrån plattan och häll ut på plåt. Toppa med salt och hacka nötterna lätt.

Servering

  1. Servera sabayonnen med glass och hackade nötter, toppa gärna med frystorkade hallon.