Chokladsabayonne med apelsin, gräddfilssorbet och karamelliserade nötter

Chokladsabayonne med apelsin, gräddfilssorbet och karamelliserade nötter
Foto: TV4
Sara Aasum Hultberg
Sara Aasum Hultberg

Chokladsabayonne med apelsin, gräddfilssorbet och karamelliserade nötter

0

5 steg att laga

13 ingredienser

1 h + tid i frysen

Lyxig dessert med krämig choklad, sval gräddfilssorbet och knapriga nötter i en sällsynt god kombination. 

Tips! Det blir en stor sats gräddfilssorbet. Spar det som inte går åt till desserten eller halvera satsen. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Chokladsabayonne med apelsin

  • 0,5 dl apelsinjuice, silad
  • 0,5 dl strösocker
  • 4 äggula
  • 60 g mörk choklad, hackad (eller mjölkchoklad)

Gräddfilssorbet

  • 250 g strösocker
  • 100 g glykos
  • 2,5 dl vatten
  • 1 l gräddfil

Karamelliserade hasselnötter

  • 1 dl hasselnötter, rostade
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,67 dl vatten
  • 1 krm havssalt

Garnering

  • frystorkade hallon

Gör så här

  1. Chokladsabayonne
    Blanda apelsinjuicen med socker och äggulor i en rostfri bunke.
  2. Sätt över vattenbad. Vispa den varm till ett tjockt skum, ca 83 grader, dra av ifrån plattan och tillsätt chokladen och rör om. Serveras varm.
  3. Gräddfilssorbet
    Koka upp socker, glukos och vatten och dra av ifrån plattan, låt kallna och mixa med gräddfil. Låt smeten stå i kylen tills den blir helt kall och kör därefter i glassmaskin.
  4. Karamelliserade nötter
    Koka upp vatten och socker och koka ner tills du börjar se att den blir lite brun i kanterna. Lägg i hasselnötterna och rör om tills sockret kristalliseras och blir vitt, dra av ifrån plattan och häll ut på plåt. Toppa med salt och hacka nötterna lätt.
  5. Servering
    Servera sabayonnen med glass och hackade nötter, toppa gärna med frystorkade hallon.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera mortel

Fina julklapappar under 300 kr!

Tips!

Läs mer