Chokladpavlova med enkel hallonmousse

koket.se
Chokladpavlova med enkel hallonmousse
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Chokladpavlova med enkel hallonmousse

12 ingredienser

1 h 30 min

Läcker tårta som är enklare att göra än man kan tro. En enkel mousse på hallon och mascarpone, färska hallon och smält choklad varvas mellan frasiga chokladmarängbottnar. 

Tips! Är bären frysta får moussen en sorbeteffekt och blir därmed lite "såsig" alltefter bären tinar.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Maräng

  • 200 g äggvita [4 st]
  • 300 g strösocker [3,5 dl]
  • 5 g vitvinsvinäger [1 tsk]
  • 5 g majsstärkelse [1 msk]
  • 12 g kakao [2 msk]

Hallonmousse

  • 250 g hallon, färska eller tinade och avrunna [4-5 dl]
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 250 g mascarpone
  • 100 g vispgrädde (1 dl)

Topping

  • 100 g mörk choklad, att toppa marängen med
  • 200 g hallon, färska eller tinade och avrunna
  • 20 g florsocker [2 msk]

Gör så här

Maräng

  1. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Rita gärna upp en rund ring, ca 20 cm i diameter, på varje papper som hjälp när du sen ska spritsa på marängsmeten.
  2. Sätt ugnen på 120 grader varmluft.
  3. Vispa äggvitan med elvisp och tillsätt sockret i omgångar. När du fått en styv maräng tillsätt vinägern och avsluta med att sikta ner majsstärkelsen och kakao. Vänd runt försiktigt i marängen.
  4. Fyll en spritspåse med smeten. Klipp ett hål ganska högt upp.
  5. Spritsa ut 8 klickar i en form av en ring på en av de bakpappersklädda plåtarna. Spritsa även några klickar i mitten så att det täcker ringens inre. Upprepa en gång till på den andra plåten.
  6. Tillaga i ugnen ca 2 timmar. Släpp ut ångan var 30:e minut. Ta ut och låt svalna på plåten helt.

Hallonmousse

  1. Mosa hallonen med vaniljsockret och rör ihop med mascarponen. Tillsätt ovispad grädde och rör ihop. Vispa till en len konsistens. Fyll ev upp en spritspåse med moussen.

Montering

  1. Smält den mörka chokladen i mirkon eller över vattenbad. Droppa smält choklad på marängtopparna.
  2. Lägg ena marängen på önskat uppläggningsfat.
  3. Bred eller spritsa hälften av hallonmoussen över marängen.
  4. Lägg på nästa maräng och toppa med resten av moussen och bären.
  5. Sikta över florsocker och servera direkt!