Chokladmousse med kola och nötter

POPULÄRT
koket.se
Chokladmousse med kola och nötter
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Chokladmousse med kola och nötter

11 ingredienser

45 min + 6 h i kylen

Roy gör en av sina absoluta favoritdesserter och varvar i portionsglas len chokladmousse, salta jordnötter, mörk choklad och kola. Visst låter det magiskt?!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Chokladmousse

  • 2 gelatinblad
  • 200 g mjölkchoklad
  • 300 g vispgrädde (att koka upp) [3 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 75 g äggula [5 st]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 250 g vispgrädde (att vispa upp moussen med) [2,5 dl]

Till servering

  • 50 g salta jordnötter
  • 100 g mörk choklad, grovhackad
  • 1 burk dulce de leche (dulce de leche)
  • ev flingsalt

Gör så här

Chokladmousse - Dag 1

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med grädden.
  3. Blanda strösocker och äggulor i en liten bunke. Koka upp grädden. Ta upp stången. Häll den varma grädden över äggulorna och rör runt. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omröring tills du når 83 grader och smeten har tjocknat något.
  4. Häll blandningen över chokladen. Tillsätt gelatinbladen och rör runt till en jämn blandning. Plasta och ställ in i kylen minst 6 timmar eller över natten.

Dag 2

  1. Vispa upp chokladmoussen med grädde till en fluffig och len konsistens.
  2. Varva dulce de leche, chokladmousse, jordnötter och hackad mörkchoklad i portionsglas.

Desserten är av det sötare slaget, vill man ha den mindre söt kan man minska mängden socker i moussen.