Chili- och limegratinerad kungskrabba

Chili- och limegratinerad kungskrabba
Foto: Tv4

Chili- och limegratinerad kungskrabba

Av: Anna - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

50 m

Den här festliga förrätten med kungskrabba serveras med mango- och avocadosalsa.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kungskrabba

  • 500 g kungskrabba (8 krabb-ben)

Kungskrabbs-smör

  • 25 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25-0,5 röd chilifrukt
  • 0,5 limeskal
  • 0,5 limejuice
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm peppar

Mango-avokadosalsa

  • 1 limeskal
  • 1 limejuice
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 avokador
  • 250 g mango (färsk eller fryst)

Gör så här

Kungskrabba

  1. Dela krabbans ben på hälften genom att klippa upp skalet längst med benets båda sidor. Sax funkar bra.
  2. Placera de uppklippta benen med köttet uppåt i en ugnsfastform. Fördela kungskrabbas-smör på benens köttsida. Gratinera i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter.

Kungskrabbs-smör

  1. Rör ihop smör med en pressad vitlöksklyfta, finhackad chili, zest och juice från lime samt smaka av med salt och peppar.

Mango-avokadosalsa

  1. Riv zest från limen i en bunke och pressa limesaften över. Rör ned strösocker och den finhackade chilin.
  2. Dela avokadon, ta ur kärnan, gröp ur skalet och skär avokadon i lagom stora kuber (0,5 cm) och blanda ned i bunken.
  3. Tinad eller färsk mango delas och skärs i lika stora kuber som avokadon och blandas ned med övriga ingredienser.