Chicken Tikka Masala - Erik Videgårds recept

15 röster
1 h 30 m
4
Chicken Tikka Masala - Erik Videgårds recept
Foto: Tv4

Den mest berömda Indiska kycklingrätten som inte ens är Indisk… Det är Storbritanniens populäraste rätt och det är där den uppfanns.

Visa mer
1 h 30 m
4

Du behöver

Garam masala-kryddblandning

  • 2 msk korianderfrön
  • 1 msk spiskumminfrön
  • 1 msk kardemummafrön
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk gula senapskorn
  • 0,5 tsk nejlika
  • 2 torkad röd chilifrukt, utan frön
  • 2 msk gurkmeja

Kycklingen

  • 675 g kycklingbröst, KRAV-märkt i 2 cm kuber
  • 1,25 tsk salt
  • 3 msk citronjuice
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 tsk spiskummin, mald
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5-0,75 tsk chilipulver
  • 6 msk kokosgrädde
  • 0,5 tsk garam masala
  • 3 msk rapsolja

Masalasås

  • 4 msk rapsolja
  • 140 g gul lök, i tunna skivor
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 5-6 klyftor vitlök, krossade
  • 1 msk spiskummin, mald
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,75 tsk chilipulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 4 msk yoghurt
  • 2 tomater, finhackade
  • 3,5 dl kycklingbuljong
  • 0,25 tsk salt
  • 0,25 tsk garam masala
  • 4 msk färska korianderblad, hackade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Garam masala-kryddblandning
    Rosta samtliga kryddor utom gurkmejan i torr panna tills de doftar, mixa i kryddkvarn, tillsätt gurkmejan och mixa igen.
  2. Kycklingen
    Marinera kycklingkuberna i salt och citronjuice. Picka kuberna med en kniv och massera in, låt stå 20 minuter.
  3. Tillsätt resten av smaksättarna, blanda och lägg i en påse. Marinera i kylen över natten. Trä sedan upp kuberna på bambuspett.
  4. Masalasås
    Häll oljan i en stekpanna (som du har ett lock till). Hetta upp oljan och stek löken tills den är brynt, det tar ca 8 minuter. Tillsätt ingefära och vitlök, fräs tills det doftar.
  5. Tillsätt spiskummin, gurkmeja, chilipulver och paprikapulver och stek i 10 sekunder, tillsätt sedan yoghurten, 1 msk i taget, låt den koka in innan du tillsätter nästa matsked.
  6. Tillsätt tomaterna och tillaga i 3-4 minuter, tillsätt kycklingbuljongen och saltet, koka upp. Sätt ett lock på pannan och sjud på låg värme i 20 minuter tills såsen tjocknat.
  7. Tillsätt garam masalan och korianderbladen, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
  8. Kycklingen fortsättning
    Dags att tillaga kycklingen. Sätt ugnen på grill och låt den bli varm.
  9. Pensla kycklingspetten med olja. Använd ett bleck med kant och balansera kycklingspetten mellan kanten och botten utan att kycklingen nuddar botten på blecket.
  10. Ställ in blecket i ugnen och grilla kycklingen jämt runt om ca 6 minuter på varje sida. Kontrollera att kycklingen är klar genom att dela en kub på mitten, den får inte vara rosa utan ska vara helt genomstekt (minst 70 grader).
  11. Dra av kycklingen från spetten och blanda med såsen. Servera.
12 april 2019

Laddar fler recept...