Chèvre chaud med gulbetor

koket.se
Chèvre chaud med gulbetor
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Chèvre chaud med gulbetor

12 ingredienser

45 min

Chèvre chaud är en gratinerad getostsmörgås med nötter och honung från det franska köket. Här serverar Stefan den på en bädd på dressad sallad tillsammans med kokta gulbetor.

Ingredienser

portioner
  • 300 g gulbeta
  • 1 purjolök
  • 100 g smör
  • 4 skivor levainbröd
  • ca 360 g chèvreost, i bit
  • 1 romansallad, plockat och sköljt
  • 1 frissésallad, plockad och sköljd
  • 1 dl flytande honung
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 dl valnötter, grovt skurna
  • 1 förp mâchesallad (à 65 g)
  • ev 1 ask vattenkrasse

Gör så här

  1. Koka betorna mjuka. Häll av och skala dem.
  2. Ansa och strimla purjolöken. Koka den mjuk i smöret i en kastrull.
  3. Sätt ugnen på 200 grader, grill.
  4. Skär chèvreosten i 2 cm tjocka skivor
  5. Kantskär brödskivorna och rosta i brödrost eller stek i panna.
  6. Lägg en skiva chèvreost på varje brödskiva. Lägg dem på plåt.
  7. Skär gulbetorna i mindre bitar. Tillsätt betorna i kastrullen med purjolök. Låt koka vidare några minuter.
  8. Vänd runt romansallad och frissésallad i en stor skål. Tillsätt de varma betorna, purjon och smöret. Vänd runt. Lägg i halvdjupa tallrikar.
  9. Gratinera brödskivorna med chèvreost i ugnen tills osten fått fin färg, ca 8 minuter.
  10. Lägg dem på den ljumma salladen. Ringla över honung och balsamvinäger. Strö över valnötter och gärna vattenkrasse.