Cheddarosttarte med tomat

Cheddarosttarte med tomat
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Cheddarosttarte med tomat

27 ingredienser

1 h + tid i kyl

Cheddarosttarte med tomat, krondill, sommarlök och kantareller. En perfekt paj att duka fram till kräftskivan!

Ingredienser

portioner4 - 6

Pajdeg

  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 3 dl vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl)
  • 2 msk vatten
  • salt
  • vitpeppar

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • salt
  • vitpeppar
  • 3-4 dl cheddarost, riven

Topping

  • 5 dl kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 förp körsbärstomater (gärna blandade färger)
  • 4 salladslökar, lättkokta
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 knippe gräslök (litet)
  • krondill
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Pajdeg
    Fördela smöret i små bitar och blanda med mjölet. Tillsätt sedan vatten. Krydda med en nypa salt och lite nymald vitpeppar. Knåda till en smidig deg.
  2. Kavla ut degen och lägg den i en form med löstagbar botten och nagga med en gaffel. Låt vila i kylen i 30 minuter.
  3. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter på 200 grader.
  4. Fyllning
    Grovhacka löken och stekt den i smör och socker så den gyllenbrun.
  5. Blanda ägg, grädde, crème fraiche, ost, salt och vitpeppar. Slå blandningen i det förgräddade pajskalet och toppa med löken.
  6. Grädda pajen i ugnen i ca 30–40 minuter, beroende på storlek på formen. Låt svalna lite innan servering.
  7. Topping
    Smörstek kantarellerna.
  8. Dela tomaterna och löken och blanda med olja, honung, vitvinsvinäger, salt och vitpeppar. Vänd ner skuren gräslök och plocka fina krondillsblommor.
  9. Toppa tarten med blandningen och avsluta med kantarellerna på toppen.
  10. Servera till kräftorna eller som en förrätt.