Ceviche på gravad gös

koket.se
Ceviche på gravad gös
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Ceviche på gravad gös

16 ingredienser

1 h

Ceviche på gravad gös med blodapelsin, picklad tomat och citrusvinägrett.

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gös

  • 300 g gösfilé
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 blodapelsin, zest (eller valfri citrusfrukt)

Dressing

  • 2 dl blodapelsinjuice
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 1 kaffirlimeblad (går bra med vanlig lime)
  • 2 msk soja (vit)
  • salt

Topping

  • 2 saltgurkor
  • 8 tomater (små)
  • 1 jalapeño
  • 8 kvistar färsk koriander
  • 4 kvistar dill (eller bronsfänkål)
  • 4 brysselkål
  • 4 msk sötmandel, hackad

Gör så här

Gös

  1. Blanda salt, socker och zesten från blodapelsinen.
  2. Gnid in fisken med blandningen ca 0,5-1 timme innan servering.
  3. Tärna upp fisken smått och lägg på tallrikar.

Dressing

  1. Blanda allt i en skål och smaka upp med salt.

Topping

  1. Skär saltgurka och tomat i mindre bitar.
  2. Lägg gurkan och tomaten i gurklagen eller i en 1-2-3 lag. Låt stå till servering, ju längre desto bättre.
  3. Hyvla jalapeno tunt, plocka bladen från brysselkålen och lägg i isvatten tillsammans med koriander och fint plockad dill.

Servering

  1. Lägg toppingen på fisken och ringla över dressingen.