Gazpacho med vitlökskrutonger

Foto: Torbjörn Larsson
Gazpacho med vitlökskrutonger
18 ingredienser
En fräsch vitaminkick som passar utmärkt till lunch heta sommardagar, häll soppan i termos och ta med på picknicken. Även gott som start på grillfesten, servera gärna i kylda glas som en aptitretare under tiden som ni grillar. Ca 6 portioner.
Till ca 6 personer.
Ingredienser
- 1 gul lök
- ca 1,5 klyfta vitlök
- 2 röda paprikor
- 1 gurka
- 3 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
- 500 g krossade tomater
- 9 dl grönsaksbuljong, kall (kan vara 8-10 dl)
- 0,5 1 citron, saft från
- salt
- peppar
- 2 msk extra virgin olivolja
Tillbehör
- 2 tomater
- 1 paprika
- 10 cm gurka
- 4 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk olivolja
- ca 2,5 msk persilja, hackad
Gör så här
- Hacka den gula löken och vitlöken, fräs i lite olivolja i ett par minuter utan att det tar färg. Låt löken svalna.
- Skär paprikorna i mindre bitar.
- Skala gurkan och skär den i mindre bitar.
- Mixa lök, paprika, gurka, smulat knäckebröd och krossade tomater i en mixerkanna eller matberedare. Späd med grönsaksbuljongen till önskad soppkonsistens.
- Smaksätt soppan med tabasco och citronsaft, smaka av med ev salt och svartpeppar. Rör i olivoljan och kyl soppan.
- Skär tomat, paprika och gurka i små tärningar.
- Bryt knäckebrödet i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta knäckebrödet, tillsätt riven vitlök och hackad persilja.
- Servera soppan iskall, tillsätt gärna några istärningar vid servering, toppa med grönsakstärningar och knäckekrutongerna.