Carpaccio på oxfilé med parmesan och rostade pinjenötter

Foto: TV4
Carpaccio på oxfilé med parmesan och rostade pinjenötter
8 ingredienser
50 m
En lyxig efterrätt med fin, råskivad oxfilé tillsammans med rucola, parmesan och pinjenötter.
Tips! Köp oxfilén dagen innan så du hinner frysa in den.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 300 g oxfilé, fryst
- 2 krm flingsalt
- 0,5 dl olivolja
- 1 dl pinjenötter, lätt rostade
- 50 g ruccolasallad, väl sköljd
- 2 dl parmesanost, hyvlad
- 1 msk crema di balsamico
- 1 citron, att pressa över vid servering
Gör så här
- Skär oxfilén i mycket tunna skivor med en vass kniv, ungefär 3-4 mm tjocka. Banka sedan ut oxfilén så mycket som det går till "lövtunna" skivor. Ett bra knep är att använda två inplastade skärbrädor.
- Krossa flingsalt och sprid ut lite på 4 serveringstallrikar, lägg oxfiléskivorna ovanpå flingsaltet. Ställ undan i kylen.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta pinjenötterna på medelvärme utan att bränna. Fram till hit går det bra att förbereda för att slutföra inför servering.
- Garnera oxfiléskivorna rikligt med rucola, rostade pinjenötter och skivad parmesanost. Toppa med några stänk olivolja, balsamico, lite pressad citron och krossat flingsalt.