Carpaccio med sallad och två sorters dressing

Carpaccio med sallad och två sorters dressing
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Carpaccio med sallad och två sorters dressing

28 ingredienser

För att lyckas med denna eleganta rätt är det viktigt att använda kött av högsta kvalitet. Det måste också brynas på riktigt hög värme, vila och svalna helt innan det skivas. På så vis bevaras alla smaker och köttsafter. Du kan även använda kalv- eller lammkött.

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxfilé, putsad, från mittbiten
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk färsk rosmarin, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja, till stekning
  • 2 dl rucolasallad
  • 2 dl mâchesallad
  • 4 msk rostade valnötskärnor, hackade
  • 1 dl pecorinoost, hyvlad

Örtdressing:

  • 2 msk gräslök, finskuren
  • 2 msk basilika, hackad
  • 2 krukor grön bladsallat
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1,5 dl olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 köttbuljongtärning
  • salt
  • svartpeppar

Pepparrotsdressing:

  • 2 msk lätt crème fraiche
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 tsk citron, pressad
  • 2 krm strösocker
  • salt
  • svartpeppar

Till servering:

  • svartpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 °. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Strö salt, peppar och rosmarin på en skärbräda. Rulla oxfilén i kryddorna så att de fäster ordentligt runt om. Bryn köttet runt om i het olivolja. Lägg ner vitlöken strax innanköttet tas upp ur pannan. Efterstek köttet i ugnen till en innertemperatur av 38 °. Låt köttet svalna och lägg det därefter i frysen en stund, så blir det lättare att skära. Skiva sedan köttet tunt med vass kniv.
  2. Örtdressing: Skär gräslöken smått och hacka basilikan. Mixa tillsammans med sallat, persilja och olivolja. Smaksätt blandningen med vinäger, smula ner buljongtärningen och krydda med lite salt och peppar.
  3. Pepparrotsdressing: Pressa citronen. Vispa ihop crème fraiche, mjölk, pepparrot och citronsaft. Krydda med socker, salt och peppar.
  4. Arrangera rätten på ett stort fat eller på fyra tallrikar. Skölj och ansa sallaterna och hacka valnötskärnorna. Lägg upp sallatsbladen, strö över nötterna och placera köttskivorna ovanpå. Droppa örtdressing och pepparrotsdressing över och garnera med hyvlad pecorino. Ställ fram svartpepparkvarnen för var och en att krydda lite extra efter smak.