Lyxig grönsakssoppa med fransk pesto

Soppa
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Lyxig grönsakssoppa med fransk pesto

9

23 ingredienser

Soup au pistou - Provensalsk grönsakssoppa med basilikasås. Pistou är den franska varianten av pesto, och den här soppan har helt enkelt fått sitt namn efter basilikasåsen. Här märks inflytandet från Italien på den sydfranska köket. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner6
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 purjolök (liten)
  • 4 fasta potatisar (t ex Bintje)
  • 150 g haricots verts
  • 2 selleristjälkar
  • 4 tomater (stora)
  • olivolja
  • 1,7 l vatten
  • 5 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk Herbes de Provence (franska örter)
  • 400 g färdigkokta stora vita bönor
  • 1 dl spaghetti, som brutits i småbitar
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering:

  • pistou
  • parmesanost

Pistou:

  • 4 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 dl parmesanost, nyriven
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • peppar, nymalen

Gör så här

  1. Skala lök och vitlök. Skölj och strimla purjolöken. Skala potatisen och skär den i tärningar. Dela haricot verts mitt itu. Strimla sellerin. Skär tomaterna i mindre bitar.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det tar färg. Lägg i potatis, haricot verts och selleri och låt fräsa med några minuter.
  3. Blanda i tomater, vatten, buljong och kryddor. Sänk värmen och koka på svag värme under lock cirka 40 minuter.
  4. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Tillsätt bönor och spaghetti och koka ytterligare cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan tillsammans med pistou och grovriven ost.
  5. Pistou: Mixa vitlök och basilika. Tillsätt ost och olivolja och fortsätt mixa till en sås. Smaka av med salt och peppar.