Caponatafyllt bröd

POPULÄRT
Caponatafyllt bröd
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Caponatafyllt bröd

15 ingredienser

40 m

Caponata är en vegetarisk auberginegryta. När jag var liten så var min favorit den 80-talsvälsignade rätten ”fylld formfranska”. Det må låta lagom retro, men jäklar vilket smart påfund det är. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 aubergine, ca 300 g
  • 1 zucchini [ca 300 g]
  • 1 röd paprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 800 g krossade tomater [2 burkar]
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl svarta belugalinser
  • 0,5 dl gröna oliver
  • 1 tsk oregano
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 formfranska (eller annat vitt bröd)
  • 3 dl mjölkfri ost, riven (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka gul lök, vitlöksklyftor, aubergine, zucchini och röd paprika fint. Fräs allt i omgångar i lite olivolja. Grönsakerna ska få fin färg och mjukna något.
  3. Rör ner tomatpuré, krossade tomater, buljongtärning, belugalinser, oliver, oregano, salt och svartpeppar. Lägg på ett lock och låt allt bubbla på i 10 minuter.
  4. Skär av toppen på brödet och gröp ur inkråmet. Riv sönder hälften av inkråmet med fingrarna och blanda med grönsaksröran. Fyll sedan brödet med allt och lägg på locket.
  5. Toppa eventuellt med ost och ställ sedan in brödet i ugnen i 15 minuter, eller tills det har fått fin färg.