The goat experience

the goat experience
Foto: tv4

The goat experience

Av: Camilla - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

20-30 + 3 h

Fintoppad Chevré på brynt hembakat bröd. Serveras med fikon, valnötter, honung och västerbottensknäck.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Till 4 stora bröd eller 40 mindre frallor

  • 50 g jäst
  • 6 dl havregrynsgröt, gjord på 6 dl vatten och 3 dl havregryn
  • 1,2 l vatten, fingervarmt
  • 15 ml salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl milda culinesse
  • 1,6 l Manitoba Cream mjöl

Västerbottensostknäck

  • 200 g Västerbottensost
  • svartpeppar

Övriga ingredienser

  • 400 g chèvreost
  • 1-1,5 dl valnötter
  • 3 färska fikon
  • honung

Gör så här

Brödet

  1. Börja med att koka gröten (låt svalna).
  2. Värm upp vatten till fingervarmt ca 37 grader.
  3. Ta fram assistenten. Lägg i jästen. Häll i lite av det fingervarma vattnet, kör i maskinen tills jästen har gått upp i flytande form.
  4. Lägg i lite av den svala gröten.
  5. Lägg i lite av mjölet.
  6. Häll i rapsoljan, saltet, sockret, sirapen, och Milda Culinesse. Låt detta snurra i ca 5 minuter.
  7. Lägg i resten av gröten, vattnet (det fingervarma) och mjölet. Låt jäsa i ca 1 timme.
  8. Lägg över degen i brödformar,helst av teflon,  som du har smort med Milda Culinesse på alla sidor så inte brödet fastnar. Låt jäsa ytterligare i 1 timme.
  9. Sätt ugnen på 200 grader. När rätt temperatur är uppe, sätt in bröden max 2 åt gången. Grädda i ca 20 minuter kolla noga så inte bröden blir för mörka, känn med sticka efter ca 15 minuter. Det får inte vara någon deg kvar på stickan, när stickan är utan deg är brödet färdigt.
  10. Du kan även använda denna deg till frallorna, dela upp degen i fyra lika stora bitar. Av varje bit får du ut 10 frallor. Gädda bullarna i 250 grader i ca 9-12 minuter

Västerbottensostknäck

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg ut små högar av ost, med ordentligt avstånd emellan eftersom de kommer flyta ut till "chips". Grädda osten i ugnen tills den är helt smält och har fått fin färg, det tar 6-8 minuter.
  3. Ta ut plåten, låt chipsen svalna och toppa med svartpeppar.

Tillagning och servering

  1. Skär upp brödet i halvtjocka skivor (ca 2-2,5 cm) och skär bort kanterna.
  2. Stek upp brödet i smör och havssalt.
  3. Lägg brödskivorna på tallriken och strö över chevré.
  4. Krossa valnötterna över toasten och tallriken. Skär fikonen i tunna skivor och dekorera på toppen av toasten Ringla honungen över toasten och tallriken.
  5. När knäcket svalnat sätt/lägg det på toppen av toasten.