Côte de bouef med haricots verts, vaxbönor och bearnaisesås

24 röster
60 m
4

Såhär tillagar du en perfekt klassisk côte de bouef! Servera med varma bönor, steksky och din bästa bearnaise!

Visa mer
60 m
4
4 portioner

Du behöver

  • ca 1,3 kg entrecôte på ben
  • salt och peppar
  • rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 5 klyftor vitlök (med skal)
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 150 g haricots verts
  • 150 g vaxbönor
  • bearnaisesås, till servering

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på 120 grader. Hetta upp en stekpanna och häll i en ordentlig skvätt rapsolja och en stor klick smör (30-50 g)
  2. Salta och peppra köttet rikligt. Fräs köttet i pannan så att det får en ordentlig färg och bildar en ordentlig karamelliserad yta.
  3. Tillsätt vitlöksklyftorna och rosmarinen och ös köttet med smöret under 6-7 minuter.
  4. Lägg sedan köttet i en form tillsammans med fettet och smöret från stekpannan, lägg vitlöken och rosmarinen ovanpå köttet. Spara lite sky i stekpannan till bönorna (diska inte stekpannan bönorna skall värmas i den).
  5. Stick i en köttermometer och låt stå i ugnen 20-25 minuter tills köttet når en temperatur på 55 grader för medium/rare. Ta ut köttet och låt vila i folie cirka 15 minuter innan servering.
  6. Behåll skyn i ugnsformen som alternativ till sås vid servering.
  7. Tillaga bönorna under tiden köttet är i ugnen.
  8. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Salta och peppra. När vattnet kokar lägg i de rensade bönorna och koka cirka 5-6 minuter. Häll de varma bönorna i ett iskallt vattenbad och låt ligga där tills det är dags att värma dem i skyn och fettet som sparats i stekpannan precis innan servering.
  9. Lägg över de varma bönorna på ett trevligt fat och häll över skyn från ugnsformen i en liten skål.
  10. Lägg köttet på en stor skärbräda. Tranchera köttet i skivor (1,5 cm). Ställ garnityren av vitlök och rosmarin sidan om köttet på skärbrädan. Servera med en klassisk bearnaisesås. Bon Appetit!
11 januari 2017
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept