Kimchi - inlagd och syrad salladskål

Kimchi - inlagd och syrad salladskål
Foto: Ulrika Pousette/Katy Kimbell

Kimchi - inlagd och syrad salladskål

9 ingredienser

Kimchi är fermenterade grönsaker, ett traditionellt koreanskt tillbehör som är supernyttigt. Att göra egen kimchi tar ungefär en vecka.

För att skynda på jäsningsprocessen och få kimchin klar lite fortare kan man låta den stå i rumstemperatur 1 dag innan man ställer in den i kylskåp. Det tar då 5–7 dagar innan den är klar.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg salladskål
  • 2 dl grovt havssalt
  • 250 g färsk rättika
  • 2 msk ingefära, riven
  • 3 msk vitlök, pressad
  • 3 dl purjolök, hackad
  • 5 msk kodjokaro, koreanskt chilipulver
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk fisksås

Gör så här

  1. Halvera salladskålen på längden. Lägg kålen i lite vatten i en stor bunke, salta och lägg på en tallrik eller ett lock. Placera en tyngd över så att kålen hamnar i press. Låt stå 1 dag.
  2. Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort.
  3. Skala och strimla rättika fint.
  4. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in i kålen (använd plasthandskar). Se till att pastan fördelas ordentligt runt kålen och mellan bladen.
  5. Rulla ihop de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med ett tättslutande lock. Låt stå i kylskåp 10 dagar före servering.