Brynt tonfisk med kryddig vinägrett, syrlig avokadoröra och sticklök

Brynt tonfisk med kryddig vinägrett, syrlig avokadoröra och sticklök
Foto: TV4

Brynt tonfisk med kryddig vinägrett, syrlig avokadoröra och sticklök

Av: Linda - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

45m

Tonfisk, med en vinägrett som fått smak av ingefära och chili, på en bädd av frisk avokadoröra och toppad med friterad sticklök.

Dryckestips: Fördrink; Detox Mojito, se recept.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tonfisk

  • 1 dl tempuramix
  • 1 dl vatten, kallt
  • 200 g tonfisk, rå
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja, till stekning
  • 4 sticklökar
  • olja, till fritering
  • salt
  • vattenkrasse, till garnering

Avokadoröra

  • 2 avokador
  • 0,5 citron
  • 1 limefrukt
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 knippe gräslök, fint skuren
  • 0,5 kruka koriander, finhackad
  • 0,5 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, smaka av

Sesam och ingefärsvinägrett

  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 msk ingefära, riven
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk kokossocker
  • 10 droppar sesamolja
  • 1 msk sesamfrön, rostade

Fördrink; Detox mojito

  • 4 cl rom
  • 2 dl kombucha
  • 1 tsk Nordic superfood Green pulver
  • 2 tsk kokossocker (eller agavesirap)
  • färsk mynta
  • 1 limefrukt
  • is

Gör så här

Detox Mojito

  1. Skär limen i små bitar.
  2. Mosa lime, mynta och kokossocker i glaset. Tillsätt rom, kombucha, Green pulver, toppa med is och mynta.

Sesam och ingefärsvinägrett

  1. Blanda soya, balsamico och olivolja med ingefära och chili i en liten kastrull.
  2. Koka ner med kokossockret tills hälften av vätskan återstår.
  3. Låt kallna och blanda i sesamfrön och sesamolja.

Avokadoröra

  1. Gröp ur avokadon med sked och grovhacka köttet.
  2. Lägg i en bunke och pressa över citron och lime.
  3. Blanda i finhackad chili och koriander samt den fint strimlade gräslöken och olivolja.
  4. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Tonfisk

  1. Blanda tempuramixen med kallt vatten, den ska ha en konsistens som pannkakssmet.
  2. Skär tonfisken i lagom bitar och krydda dom ordentligt med salt och nymald svartpeppar.
  3. Stek tonfiske på hög värme med olivolja hastigt så den fortfarande är rå inuti. Låt svalna.
  4. Doppa sticklökarna i tempurasmeten och stek (fritera) dem tills dom fått fin färg. Lägg dom på hushållspapper och droppa av. Salta.

Servering

  1. Lägg upp avokadoröran på tallrik.
  2. Skär tonfisken i tunna skivor och lägg upp på röran.
  3. Häll lite vinägrett på och runt om.
  4. Lägg sticklökarna ovanpå och dekorera med vattenkrasse.