Brödstekt torsk med ärtpuré och pepparrotssås

POPULÄRT
koket.se
Brödstekt torsk med ärtpuré och pepparrotssås
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Brödstekt torsk med ärtpuré och pepparrotssås

17 ingredienser

Torskrätt med en ny variant på panering i form av en tunn skiva formbröd som steks krispig tillsammans med torsken i panna. Till fisken bjuds det på klassiska tillbehör som ärtpuré och en lyxig pepparrotssås. Restaurangmat anpassad för hemmaköket!

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 port torskfilé (à 140 g)
  • salt
  • 4 skivor vitt bröd, kantskuret (formfranska)
  • rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning

Ärtpuré

  • 200 g frysta ärtor (tinade)
  • 1 kruka färsk basilika, bladen plockade
  • 0,5 dl mandelspån
  • 50 g parmesanost, riven
  • 0,5 dl olivolja

Pepparrotssås

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör
  • 2 tsk pepparrotskräm (på tub)
  • färsk pepparrot
  • salt

Till servering

  • kokt potatis

Gör så här

Brödstekt torsk

  1. Strö salt på torsken, låt rimma en halvtimme. Torka av torsken efter rimningen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla brödskivorna tunt, skär till dem så att skivorna är lika stora som torskbitarna.
  4. Lägg en torskbit på varje brödskiva. Stek i rapsolja och smör i stekpanna med brödsidan nedåt. Lägg över dem i ugnsform med brödsidan upp. Baka klart i ugnen till innertemperaturen är 50 grader, ca 10 minuter

Ärtpuré

  1. Mixa ärtor, basilika, mandel, parmesan och olivolja till en fast puré, smaka av med salt.

Pepparrotssås

  1. Koka upp grädde och crème fraiche i en kastrull. Mixa i smör och pepparrot, smaka av med salt

Servering

  1. Forma ärtpurén med två skedar till ”ägg” och lägg på tallriken, lägg torsk bredvid, skeda ut sås och riv pepparrot över. Bjud med nykokt potatis.