Hassel- och valnötsbröd

Hassel- och valnötsbröd
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Hassel- och valnötsbröd

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

9 ingredienser

Det är underbart att känna doften av nybakat bröd. Receptet räcker till 3 eller 4 avlånga bröd.

Ingredienser

  • 700 g vatten
  • 250 g vetesurdeg
  • 20 g jäst
  • 950 g vetemjöl special
  • 200 g grovt rågmjöl
  • 25 g ljus sirap
  • 30 g havssalt
  • 100 g rostade hela hasselnötter
  • 100 g valnötter

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och nötterna. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Tillsätt nötterna och arbeta in dem så att de fördelas jämnt i degen. Låt degen vila i bunken i 40 minuter.
  2. Forma degen till tre eller fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
  3. Platta till varje degbulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna, avlånga bröd. Lägg ett bröd med verket (skarven) nedåt på en mjölad bakduk, vik upp en bit tyg som avskiljare och mjöla innan du lägger på nästa bröd osv. Låt jäsa i ca 1 timme eller i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
  5. Lägg bröden med verket uppåt på plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in dem i ugnen, häll en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned, stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.
  6. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.