Bournemouth pier fish and chips

Bournemouth pier fish and chips_02
Foto: Tv4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Bournemouth pier fish and chips

0

15 ingredienser

30 m

Erik och Lotta kastar tillbaka Marianne Mörck till ungdomsåren på 60-talet. Då spenderade hon somrarna i England och givetvis bjuds det därför på: Fish & chips.

Ingredienser

portioner
  • 800 g torsk, färsk
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl salt
  • 4 bakpotatisar
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk ättiksprit 12 %

Frityrsmet

  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl ale, iskall
  • frityrolja

Servering

  • engelsk maltvinäger
  • salt
  • majonnäs

Gör så här

  1. Skär fisken i portionsbitar och rimma i 1 liter vatten blandat med 0,5 dl salt i minst en timme, gärna längre.
  2. Tvätta potatisen och skär den i stavar. Koka upp 2 liter vatten, 1 msk salt ättika. Tillsätt potatisstavarna och sjud försiktigt i ca 8 minuter. Slå bort vattnet och låt potatisen rinna av på hushållspapper.
  3. Värm frityroljan till 160 grader. Fritera potatisen i 2 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper tills potatisen svalnat helt.
  4. Värm oljan till 180 grader. Fritera potatisen i 3 minuter och låt rinna av på hushållspapper före servering.
  5. Vispa samman ingredienserna till frityrsmeten. Doppa den avrunna fisk i smeten och fritera i olja som är 180 grader i ca 2 minuter.
  6. Svep in fisk och potatis i tidningspapper, salta generöst, skvätt över maltvinäger samt majonäs och ät ute på piren. Drick vettlösa mängder engelsk starkcider till.