Bournemouth pier fish and chips
Bournemouth pier fish and chips
15 ingredienser
30 m
Erik och Lotta kastar tillbaka Marianne Mörck till ungdomsåren på 60-talet. Då spenderade hon somrarna i England och givetvis bjuds det därför på: Fish & chips.
Ingredienser
- 800 g torsk, färsk
- 1 l vatten
- 0,5 dl salt
- 4 bakpotatisar
- 2 l vatten
- 1 msk salt
- 1 msk ättiksprit 12 %
Frityrsmet
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk majsstärkelse
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl ale, iskall
- frityrolja
Servering
- engelsk maltvinäger
- salt
- majonnäs
Gör så här
- Skär fisken i portionsbitar och rimma i 1 liter vatten blandat med 0,5 dl salt i minst en timme, gärna längre.
- Tvätta potatisen och skär den i stavar. Koka upp 2 liter vatten, 1 msk salt ättika. Tillsätt potatisstavarna och sjud försiktigt i ca 8 minuter. Slå bort vattnet och låt potatisen rinna av på hushållspapper.
- Värm frityroljan till 160 grader. Fritera potatisen i 2 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper tills potatisen svalnat helt.
- Värm oljan till 180 grader. Fritera potatisen i 3 minuter och låt rinna av på hushållspapper före servering.
- Vispa samman ingredienserna till frityrsmeten. Doppa den avrunna fisk i smeten och fritera i olja som är 180 grader i ca 2 minuter.
- Svep in fisk och potatis i tidningspapper, salta generöst, skvätt över maltvinäger samt majonäs och ät ute på piren. Drick vettlösa mängder engelsk starkcider till.